Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Apr.2019, 17:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN upozoravaju da Palestinskoj upravi prete izazovi bez presedana

Ujedinjene nacije objavile su danas izveštaj u kojem su upzorile da je stabilnost Palestinske uprave pod pretnjom zbog "finansijskih i političkih izazova bez presedana".

U dokumentu se objašnjava da, uprkos relativnom i privremenom zatišju između Izraela i Palestinaca koje vlada od kraja marta, velika finansijska kriza i rastuće humanitarne potrebe, uz nedostatak sporazuma za pregovaračkim stolom, "prete stabilnosti Zapadne obale i samom preživljavanju napora za izgradnju >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << palestinske države", prenose izraelski mediji.

U februaru je uži sastav izraelske vlade zadužen za bezbednost odobrio zamrzavanje 138 miliona dolara prihoda od poreza koje Izrael ubira u ime Palestinske uprave.

Navedeno je da se toliko daje godišnje za palestinske zatvorenike kažnjene zbog napada na Izraelce i porodice ubijenih napadača.

U odgovoru na takav potez Palestinska uprava predsednika Mahmuda Abasa vođe Fataha, odbila je čitav mesečni transfer novca iz Izraela u znak protesta.

Novac od poreza i carina koji je Izrael predavao Palestinskoj upravi činio je dve trećine njenog budžeta.

Zbog zamrzavanja i odbijanja da se primi ostatak tog novca zadat je težak finansijski udarac palestinskom rukovodstvu koje je ionako oslabljeno jer su SAD uskratile više od 200 miliona dolara bilateralne pomoći.

Palestinska uprava je bila primorana da uvede mere štednje, između ostalog da smanji plate zaposlenih u javnim službama.

Ovaj izveštaj pripremila je kancelarija specijalnog koordinatora UN za bliskoistočni mirovni proces pred sastanak u Briselu 30. aprila.

U njemu se takođe pominje nasilje na drugoj palestinskoj teritoriji, pojasu Gaze, uključujući masovne proteste koji se održavaju jednom nedeljno na granici s Izraelom već više od godinu dana i ispaljivanje raketa kao centralnoj izraelskoj teritoriji.

Ocenjuje se da odgovor Izraela podstiče zabrinutost zbog nivoa upotrebe sile.

Izrael tvrdi da ekstremistički Hamas koji vlada Gazom podstiče proteste i koristi civile da prikrije pokušaje napada na izraelsku teritoriju.

U izveštaju se takođe kritikuje obračun Hamasa sa palestinskim demonstrantima koji su u martu protestovali zbog teških uslova života u Gazi i ocenjuje da je brutalni odgovor zabrinjavajući razvoj događaja.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.