UN u čast Valentine Tereškove

Izvor: Vostok.rs, 14.Jun.2013, 15:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN u čast Valentine Tereškove

14.06.2013. -

12. juna, u bečkom centru UN je otkrivena izložba fotografija posvećena Valentini Tereškovoj i 50-godišnjici njenog leta u svemir, koja će se u svetu obeležiti 16. juna.

U centralnom delu dvorane je postavljena velika fotografija Tereškove u šlemu sa natpisom SSSR. Brojne fotografije govore o životu prve žene-astronauta, njenom prijateljstvu sa Jurijem Gagarinom i drugim istraživačima kosmosa, kao i o njenom kasnijem radu u svojstvu poslanika i javnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << radnika.

Vodeći austrijski list «Wiener Zeitung» posvetio je Valentini Tereškovoj dve rubrike, pod nazivom "Emancipacija u svemiru." List «Der Standart» je objavio da se Valentina u mladosti, koja je bila tkač po zanimanju, oduševljavala padobranstvom i impresionirana letom Jurija Gagarina podnela zahtev za prijem u odred kosmonauta. Letenje u svemir za žene kao i za muškarce, posebno u tim godinama, bilo je praćeno ne samo velikim fizičkim i psihičkim naporima, već i opasnostima po život. Tek kroz dvadeset godina, u Sovjetskom Savezu se pojavila druga žena-kosmonaut - Svetlana Savickaja, dok je treća Ruskinja koja je poletela u orbitu bila Elena Kondakova. Uprkos teškoćama, kako je nedavno priznala Tereškova, ona je spremna da odleti na Mars, čak i bez "povratne karte ".

13. juna, u sali bečkog Muzeja istorije prirode, Valentina Tereškova i njene koleginice, Amerikanka Džanet L. Kavandi, Roberta Bondar iz Kanade, Japanka Čiaki Mukaj, Helen Šarman iz Velike Britanije i Kineskinja Liu Jang će govoriti o svojim iskustvima istraživača svemira i podeliti svoja mišljenja po pitanju budućeg osvajanja svemira.

Igor Belov,


Izvor: Glas Rusije    

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.