UN traže pomoć za Kirgiziju

Izvor: RTS, 19.Jun.2010, 13:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN traže pomoć za Kirgiziju

Ujedinjene nacije zatražile su hitnu pomoć od 71 milion dolara za oko 400.000 uzbečkih izbeglica koje su napustile jug Kirgizije. Oš bez namirnica, nema ni struje, dok bolnice ostaju bez lekova. Pljačke i nasilje nad ženama svakodnevna pojava.

Broj poginulih u prošlonedeljnim sukobima u Kirgiziji mogao bi da dostigne 2.000. Ujedinjene nacije zatražile su hitnu pomoć od 71 milion dolara za oko 400.000 izbeglica uzbečke nacionalnosti koje su napustile jug Kirgizije bežeći >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << od nasilja.

Novčana pomoć ugroženima u Kirgiziji trebalo bi da u narednih šest meseci obezbedi pre svega nabavku zaliha hrane, vode i skloništa za izbegla lica.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Ban Kimun, procenjuje da je oko 300.000 izbeglih sa juga Kirgizije i dalje u toj zemlji, dok je stotinu hiljada pobeglo u Uzbekistan, u izbegličke kampove duž granice dve države.

Savet UN za zaštitu ljudskih prava zatražio je od kirgiske vlade da sprovede istragu o uzrocima etničkog nasilja.

Trenutna situacija ne obećava rešenje krize u gradu Ošu, osim deficita osnovnih potrepština, nema ni struje, dok bolnice polako ostaju bez zaliha lekova. Čitavi uzbečki kvartovi su spaljeni i, uprkos policijskom času i vojsci koja patrolira ulicama, pljačke su svakodnevna pojava, kao i nasilje nad ženama.

"Više od deset žena silovano je u samo jednoj ulici. Među njima je bila trudnica i devojčice od 12, 15 i 16 godina", rekla je jedna od doktorki.

U pratnji naoružanih telohranitelja, privremena predednica Kirgizije Roza Otunbajeva juče je prvi put posetila grad Oš.

Otunbajeva je izrazila zabrinutost da bi broj poginulih u etničkom nasilju mogao da bude deset puta veći i dostigne 2.000 umesto 200. Otunbajeva je pozvala na preduzimanje mera za povratak izbeglih lica, budući da se uzbečka populacija na jugu Kirgizije prepolovila.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

UN: apel za pomoć Kirgiziji

Izvor: BBC na srpskom, 19.Jun.2010

Ujedinjene nacije su pozvale na hitno prikupljanje pomoći za Kirgiziju u iznosu od 71 milion dolara. Oko 400.000 raseljenih kao posledica nedavnih etničkih sukoba.

Nastavak na BBC na srpskom...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.