UN: Zastrašujući porast sekusalnih zločina u 2014.

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 14.Apr.2015, 16:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN: Zastrašujući porast sekusalnih zločina u 2014.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki –moon izjavio je da je 2014 godina obilježena zastrašujućim brojem silovanja, seksulanog ropstva i prisilnih brakova, a počinioci ovih zlodjela su pripadnici militantnih grupa koje predvode Islamska država i Boko Haram.

U izvještaju UN, prvi čovjek svjetske organizacije iskazao je “strašnu zabrinutost” zbog seksualanog nasilja čiji su počinioci naoružane grupe, koje promovišu ekstremne ideologije i to na teritorijama >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << Iraka, Sirije, Somalije, Nigerije, Malija, Libije i Jemena.

“U toku ovih kriza uzrokovanih nasilnim ekstremizmom otkriven je šokantni trend rasta seksualnog nasilja koje se primjenjuje kao taktika zastrašivanja i terora radikalnih grupa”, naveo je generalni sekretar UN Ban.

Kako je naveo, napori da se “rasformiraju ili unište“ grupe Islamska država, Boko Haram, Al Šabab, Ansar Dine i ostali saradnici Al Kaide “esencijalni su za borbu protiv seksualnog nasilja u konfliktnim zonama”.

Izvještaj UN fokusirao se na 19 zemlja zahvaćenih konfliktom, ili gdje se društva oporavljaju od upravo završenih konflikata, a gdje su seksualno nasilje, silovanje, seksualno ropstvo, prisilna prostitucija i prisilne trudnoće usmjerene protiv žena i djevojčica, ali isto tako i protiv dječaka i muškaraca.

Osim pomenutih ekstremističkih grupa, u UN izvještaju je navedeno ukupno 45 skupina u Centralnoafičkoj republici, Obali Slonovače, Kongu, Iraku, Maliju, Somaliji, Južnom Sudanu i Siriji, koje se zajedno sa Islamskom državom i Boko Haramom “osnovano sumnjiče da su počinioci ili odgovorni za brojna silovanja kao obrazac ponašanja u sukobima". Među navedenim grupama je i 13 njih koji se prvi put pominju.

U izvještaju se navodi da je jedna od “najalarmantnijih epizoda u 2014”, bila otmica 276 djevojčica koje je Boko Haram oteo iz škole u sjevernom gradu Čibok u Nigeriji.

Izvještaj UN, objavljen upravo na godišnjicu otmice djevojčica, navodi da pripadnici Boko Hrama često prisiljavaju žene i djevojčice koje otmu na prisilne brakove koje podrazumijavaju i neprekidna silovanja.

“Prislilni brakovi, porobljavanje i ‘prodaja’ otetih žena i djevojaka je modus operandi Boko Harama i njihove ideologije“, navodi se u izvještaju.“Otete djevojke koje odbijaju brakove ili seksualni kontakt u takvim brakovima, suočene su sa nasiljem i prijetnjama smrću“, piše pored ostalog.

Od polovine 2014, kako stoji u dokumentu „zabilježen je značajan porast broja izvještaja o slučajevima seksualnog nasilja čiji su počinioci terorističke grupe“, naročito Islamska država, koja „koristi seksualno nasilje za širenje terora, kažnjavanje etničkih i religioznih manjina i zaustavljanje pokušaja zajednica u koje upadnu da se usprotive njihovoj ideologiji“.

U izvješaju su podcrtane grupne otmice, stotina žena i djevojaka iz zajednice Jazida u Iraku, od kojih su neke odvedene u Siriju i „prodate“ na pijaci da bi bile korištene kao seksualno roblje.Navodi se i primjer „tri slučaja prisilnog abortusa,urađenog zbog toga što je etnička pripadnost žrtve dokumentovana od strane vlade Iraka„.

UN navode i primjer Kolumbije, gdje su prema navodima sa terena ”žene koje rade sa raseljenim zajednicama i pozivaju na restituciju bile meta naoružanih grupa i subjekat neprekidnih seksulanih napada”.

Iz Centralnoafričke republike, se navodi 2 527 dokumentovanih slučajeva seksualnog nasilja počinjenog u konfliktnim zonama u 2014-toj.Dodaje se “da su sve strane koristile seksualno nasilje za pokoravanje u ponižavanje oponenata”.

U zapadnom sudanskom regionu Darfur, broj raseljenih civila porasto je u protekloj godini upravo iz razloga povećanog seksualnog nasilja.I u Južnom Sudanu se bilježi seksualno nasilje kao preovlađujuće, uključujući grupna silovanja, kastracije, prisilne nagosti i prisilne abortuse, a svi ovi oblici nasilja u porastu su  “zbog nekažnjivosti i militantnosti društva u kojem je evidentna neravnopravnost polova”.

Kao rijetki pozitivan primjer u UN izvještraju, naveden je primjer iz Konga, čija je vlada kako su rekli preduzela “korake bez presedana” uključujući i procesuiranje visoko rangiranih oficira zbog seksualnog nasilja kao i plaćanje reparacija preživjelim žrtvama.

Na žalost istovremeno se navodi da je u 2014-toj, takođe zabilježeno da su pobunjeničke grupe pribjegavale seksualnom nasilju, te da je i broj žrtava silovanja u porastu.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.