Izvor: B92, 02.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN: Rezolucija protiv smrtne kazne

Njujork -- Više od 70 zemalja pokrenulo inicijativu da u Generalnoj skupštini UN bude usvojena rezolucija za ukidanje smrtne kazne.

Dva prethodna pokušaja za usvajanje takve rezolucije su propala, uglavnom zbog protivljenja SAD, u kojima mnoge savezne države još sprovode smrtnu kaznu. Novi tekst ne sadrži otvoren zahtev da smrtna kazna odmah bude ukinuta, a nacrt, predstavljen Komitetu Generalne skupštine za ljudska prava poziva sve zemlje da uvedu moratorijum na izvršenje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kazne, sa izgledima da se ukine smrtna kazna.

Rezolucija navodi da takav vid kažnjavanja podriva ljudsko dostojanstvo, da nema dokaza da je efikasna u odvraćanju od kriminala i da se u slučaju pravne greške ne može poništiti niti ispraviti.

Rezolucije koje se usvajaju u Generalnoj skupštini nisu obavezujuće kao u Savetu bezbednosti, ali imaju moralnu snagu. Diplomate u UN su rekle da su predlog rezolucije podneli Novi Zeland i Brazil u ime 72 zemlje.

Prema podacima Amnesti internešenela, broj izvršenja smrtne kazne u svetu pao je sa 2.148 u 2005. na 1.591 u 2006, a manji je i broj zemalja koje sprovode smrtnu kaznu.

U 99 zemalja smrtna kazna je ukinuta, a u 69 se još sprovodi. U Kini, Iranu, Iraku, SAD, Pakistanu i Sudanu biva izvršeno 90 odsto svih smrtnih kazni u svetu, a ubedljivo najveći broj egzekucija biva izvršen u Kini.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.