Izvor: B92, 30.Mar.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN: Rešiti krizu oko vojnika

Njujork, Teheran -- SB UN usvojio rezoluciju kojom se izražava zabrinutost zbog zarobljavanja 15 britanskih vojnika u Iranu.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija je pozvao na brzo rešenje situacije, uključujući oslobađanje vojnika. Usvajanju rezolucije prethodila je maratonska rasprava tokom koje su članice SB UN razmatrale usvajanje teksta oštrije sadržine kojim bi se osudio Iran, ali do usvajanja te verzije nije došlo zbog protivljenja pojedinih država, pre svega Rusije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Članice Saveta bezbednosti izražavaju ozbiljnu zabrinutost zbog zarobljavanja 15 vojnika i apeluju na iransku vladu da dozvoli njihov kontakt s britanskim konzulom, u skladu s međunarodnim pravom", navodi se u rezoluciji.

Ambasador Velike Britanije u UN Emir Džons Peri izjavio je da je važno što je rezolucija usvojena jednoglasno i izrazio nadu da će to "poslati pravu poruku" iranskim vlastima da treba da dopuste britanskim vojnicima da kontaktiraju s britanskim diplomata.

Ahmadinedžad će razmotriti oslobađanje

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad razmotriće molbu turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana da oslobodi britanske vojnike, prenela je večeras iranska nacionalna televizija.

Iran je prvobitno najavio da će osloboditi jedinu vojnikinju Fej Terni, ali se od toga za sada odustalo. Iranske vlasti su upozorile da će odložiti njeno najavljeno oslobađanje ako London pitanje zarobljavanja britanskih vojnika iznese pred SB UN i zamrzne odnose s Teheranom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.