Izvor: B92, 10.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN: Opasnost od recesije u svetu

Njujork -- Ekonomski stručnjaci UN upozorili su na "jasnu opasnost" da se svetska ekonomija ove godine nađe u skoro potpunom zastoju.

Oni tvrde da su glavni uzroci ovakvih prognoza problemi na američkom tržištu kuća i hipotekarnih kredita i slab dolar. U godišnjem izveštaju "Svetska ekonomska situacija i izgledi u 2008" Odeljenja UN za ekonomska i socijalna pitanja piše da će ekonomski rast u svetu biti prosečno 3,4 odsto, tek nešto ispod prošlogodišnjeg, ali da bi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u okviru najgoreg scenarija mogao da bude i svega 1,6 odsto.

U izveštaju se ukazuje da su prošlogodišnji krah stambenog tržišta u SAD i kriza zbog rizičnih hipotekarnih hartija doveli do neizvesnosti na finanijskim tržištima širom sveta.

To bi, zajedno sa padom vrednosti dolara i neravnotežom između zemalja sa velikim trgovinskim suficitima - kao što su Kina, Japan i zemlje veliki proizvođači nafte - i onih koje beleže velike deficite, naročito SAD, moglo da zakoči svetsku ekonomiju.

Problemi američke ekonomije "mogli bi da izazovu svetsku recesiju", navodi se u izveštaju i dodaje da su "nedavni globalni finansijski potresi pojačali te rizike i pokazali ih kao jasne i prisutne opasnosti".

Direktor ogranka UN za ekonomska i socijalna pitanja Rob Vos je na konferenciji za štampu objasnio da "ova projekcija još uvek ne ukazuje na recesiju, ali da su rizici tu", rekavši da su izgledi za recesiju u SAD sada "50-50" i da bi, pre dva meseca, bio veći optimista.

Prethodni izveštaj UN, od pre godinu dana, pokazao se kao previše pesimistički.

U tom dokumentu je globalna stopa rasta u 2007. bila prognozirana na 3,2 odsto, ali je, prema najnovijem izveštaju, prošlogodišnji rast procenjen na 3,7 odsto.

U godišnjem izveštaju UN za 2008, koji je sačinilo sedam agencija UN, bruto domaći proizvod SAD procenjen je za ovu godinu na dva procenta, a prošlogodišnji na 2,2 odsto.

Upozoreno je, međutim, da bi rast mogao potpuno da se istopi ukoliko cene kuća u SAD padnu, recimo, za 15 odsto, što ekonomije Japana i zapadne Evrope, koje već rade skoro punim kapacitetom, ne bi mogle da nadoknade.

Ekonomisti UN u najnovijem izveštaju predočavaju da je učešće trgovine u bruto domaćem proizvodu većine zemalja sve dosad raslo, ali da bi američka recesija umanjila rast izvoza iz Kine, Japana i Evrope, i tako oslabila njihovu tražnju i ukupnu aktivnost.

U izveštaju se pozitivnije gleda na ekonomije zemalja u razvoju, koje su lane, treću godinu zaredom, ubeležile prosečnu stopu rasta od skoro sedam odsto, dobrim delom zahvaljujući visokim cenama sirovina na svetskom tržištu.

Pomoćnik generalnog sekretara UN za ekonomski razvoj Jomo Kvame Sundaram je izjavio da će okončanje "potrošačkog ludovanja" u SAD verovatno dovesti do nižih cena sirovina.

UN u izveštaju napominju da bi pod normalnim okolnostima ekonomsko usporavanje u SAD moglo da se reši snižavanjem kamatnih stopa, ali da u sadašnjim uslovima to može još više da oslabi dolar i da iziskuje snažniju tražnju u zemljama sa velikim finansijskim suficitima.

Kina treba više da investira u zdravstvo, obrazovanje i socijalnu sigurnost, dok Japan i Evropa treba da okončaju pritezanje monetarne politike, navodi se u izveštaju i napominje da je potrebna međunarodna akcija da se postigne sporazum o prestrojavanju kurseva valuta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.