UN ODLUČUJU O ASANŽOVOJ SUDBINI: Osnivač Vikiliksa uskoro na slobodi?

Izvor: Kurir, 02.Feb.2016, 13:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN ODLUČUJU O ASANŽOVOJ SUDBINI: Osnivač Vikiliksa uskoro na slobodi?

Ujedinjene nacije će objaviti u petak da li će tražiti oslobađanje osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža, navedeno je danas na Tviter nalogu Vikiliksa.

Asanž je podneo tužbu protiv Švedske, Velike Britanije i radne grupe UN zbog odluke o arbitrarnom pritvoru donete septembra 2014. godine.

Asanž (44) je našao utočište u ambasadi Ekvadora u Londonu u junu 2012. kako bi izbegao izručenje Švedskoj, gde ga traže radi ispitivanja zbog optužbi da je počinio >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << silovanje 2010, koje on poriče.

BREAKING: UN set to announce whether it will order WikiLeaks founder Julian Assange's release on Friday; more https://t.co/yIHlDNzabh

On kaže da strahuje da će ga Švedska izručiti Sjedinjenim Američkim Državama, gde bi mogao da se nađe na sudu zbog objavljivanja poverljivih vojnih i diplomatskih dokumenata putem "Vikiliksa", jednog od najvećih odavanja informacija u istoriji SAD.

Ekvador i Švedska su, posle šestomesečnih pregovora, prošlog meseca postigli sporazum u skladu sa kojim bi Asanž mogao da bude podvrgnut ispitivanju, navodi britanska agencija.

Autor: Tanjug

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Da li će UN zatražiti Asanžovo oslobađanje?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Feb.2016

Ujedinjene nacije će objaviti u petak da li će tražiti oslobađanje osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža, navedeno je danas na Tviter nalogu Vikiliksa, javlja Raša tudej...Asanž je podneo tužbu protiv Švedske, Velike Britanije i radne grupe UN zbog odluke o arbitrarnom pritvoru donete septembra...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.