Izvor: B92, 20.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN: O pravima i terorizmu

Njujork -- Govoreći pred Ujedinjenim nacijama, američki predsednik Džordž Buš još jednom je pokušao da odbrani politiku na Bliskom istoku.

Neposredno pre Buša, generalni sekretar Kofi Anan upozorio je predstavnike 192 zemlje članice da se u ime legitimne borbe protiv terorizma i dalje krše ljudska prava.

U petnaestominutnom govoru pred članicama UN Buš je veliku pažnju posvetio nuklearnom programu Irana. On je optužio vladu u Teheranu da je "najveća prepreka" >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << boljoj budućnosti iranskog naroda jer pokušava da dođe do nuklearnog oružja, podržavajući terorizam i ograničavajući ljudska prava.

Braneći svoju politiku na Bliskom istoku američki predsednik je ocenio da je svet bez terora na dohvat ruke. "Želim da govorim o boljem svetu koji nam je na dohvat ruke, svetu bez terora, gde obični ljudi mogu sami da odlučuju o svojoj sudbini i gde su ekstremisti marginalizovani."

"Svuda gde se okrenete vidite ekstremiste koji vam tvrde da možete pobeći od bede i povratiti dostojanstvo nasiljem. Znamo da ljudi, kada budu imali pravo glasa, neće izabrati da se raznose u samoubilačkim napadima", rekao je Buš.

Ananu ovacije

Prilikom otvaranja godišnjeg zasedanja Skupštine u Njujorku generalni sekretar Kofi Anan je rekao da su dešavanja u Sudanu najveći izazov sa kojim su se UN suočile.

Govoreći o sudanskom regionu Darfuru, gde je u trogodišnjim sukobima poginulo više od 200.000 ljudi, Anan se osvrnuo i na posledice borbe protiv terorizma.

"Čak i neophodna i legitimna borba protiv terorizma širom sveta koristi se kao izgovor za kršenje ljudskih prava. To kršenje ljudskih prava samo pomaže teroristima da pronađu nove regrute", kaže on.

"Nažalost, najveći izazov još jednom dolazi iz Afrike iz Darfura, gde slike ubijenih žena i dece, slike silovanja, paljenja sela predstavljaju izrugivanje ciljevima Međunarodne zajednice da zaštiti ljude od najgore vrste nasilja", rekao je Anan.

On je upozorio da će neuspeh Saveta bezbednosti da okonča 60-godišnji izraelsko-palestinski konflikt dovesti u pitanje nepristrasnost UN.

"Sve dok Palestinci budu živeli pod okupacijom, izloženi svakodnevnim frustracijama i poniženjima i sve dok Izraelci budu raznošeni bombama u autobusima ili na igrankama, strasti će svuda biti razbuktane", upozorio je Anan na kraju svog drugog petogodišnjeg mandata.

Ananov govor ispraćen je ovacijama prisutnih na skupštini UN.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.