UN: Islamska država u Mosulu koristi ljudske štitove

Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Nov.2016, 23:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN: Islamska država u Mosulu koristi ljudske štitove

Savet bezbednosti UN upozorio je danas da džihadisti Islamske države iseljavaju iz domova civile u iračkom gradu Mosulu i raspoređuju ih kao ljudske štitove u borbi protiv iračke vojske.

Članice Saveta osudile su na prvom sastanku o ofanzivi iračke vojske za preuzimanje kontrole nad Mosulom korišćenje ljudskih štitova i pozvale sve strane u sukobu da prestanu sa ugrožavanjem civila i civilnih objekata.

U saopštenju Saveta navodi se da je potrebno sprečiti >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << ekstremiste Islamske države da iz Iraka pređu u Siriju, ali nije pomenuta podrška naporima iračkih snaga koju je ranije zatražio ambasador Iraka u UN Mohamed Alhakim.

Predstavnik Senegala, zemlje koja će tokom novembra predsedavati Savetu bezbednosti, naveo je da se o tom pitanju i dalje raspravlja.

Savet bezbednosti takođe je izrazio "snažnu podršku" koordiniranim naporima UN i iračke vlade u prevazilaženju humanitarne krize i pozvao sve zemlje da pomognu raseljenima dok traju vojne operacije.

Iračke snage su u borbi za Mosul juče ušle u istočna predgrađa Gogdžali i Karama unutar oboda grada, prvi put posle dve godine, koliko je taj grad pod kontrolom Islamske države.

Jedinice šiitskog pokreta Hezbolah saopštile su ranije danas da su zauzele put između Mosula i sirijskog grada Rake, samoproklamovane prestonice takozvane Islamske države.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

UN: ID u Mosulu koristi civile kao ljudske štitove

Izvor: B92, 02.Nov.2016

Bagdad -- Savet bezbednosti UN upozorio je da džihadisti ID iz kuća odvode civile u iračkom gradu Mosulu i raspoređuju ih kao ljudske štitove u borbi protiv iračke vojske..Članice Saveta osudile su na prvom sastanku o ofanzivi iračke vojske za preuzimanje kontrole nad Mosulom korišćenje ljudskih...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.