Izvor: B92, 22.Maj.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN: Hrana sve skuplja

Rim -- Troškovi uvoza prehrambenih proizvoda u zemljama s niskim prihodima i nestašicom hrane ove godine će dostići 169 milijardi dolara, što je 40 odsto više nego u 2007.

Opisujući to kao "zabrinjavajući razvoj događaja", Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu, u danas objavljenom izveštaju "Prognoza prehrambenog sektora", predviđa da bi do kraja godine troškovi za uvoz hrane u tim zemljama mogli da budu čak četiri puta veći nego 2000. godine, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a da će se rasprostranjenost gladi povećati, prenela je agencija DPA.

Visoke cene hrane najviše pogađaju stanovnike siromašnih zemalja, koji na nju troše veliki deo svog prihoda, navedeno je u izveštaju.

Cene većine poljoprivrednih proizvoda u svetu su počele da padaju, ali verovatno neće pasti do iznosa na kojima su bili pre nekoliko godina, predviđaju u toj organizaciji.

"Hrana više nije jedna od jeftinih sirovina, što je nekad bila. Poskupljenje prehrambenih proizvoda će sigurno pogoršati već ionako neprihvatljiv nivo nestašice hrane, od koje trenutno trpi 854 miliona ljudi", izjavio je generalni direktor Hafez Ganem.

Među žitaricama, očekuje se da će se najveće poboljšanje osetiti u snabdevanju pšenicom, zahvaljujući boljoj žetvi ove godine, a prognozira se i da će u sezoni 2008/09. doći do naglog oporavka proizvodnje uljarica.

"Generalno, povoljni uslovi za gajenje" su u sezoni 2007/08. doveli do rekordne proizvodnje šećera u svetu, ali neće biti viškova, pošto se očekuje i da će potrošnja tog proizvoda rasti nesmanjenom brzinom.

Cene šećera u svetu će verovatno pasti, prognoziraju u Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.