UKPU: Dve jedinstvene bespilotne letelice Čirok proizvedene u Rusiji

Izvor: Vostok.rs, 24.Jan.2015, 11:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UKPU: Dve jedinstvene bespilotne letelice "Čirok" proizvedene u Rusiji

24.01.2015. -

Dva eksperimentalna uzorka bespilotne letelice za obaveštavanje i nanošenje udara "Čirok" s korisnim opterećenjem do 300 kilograma proizvela je Ujedinjena korporacija za proizvodnju uređaja (UKUPU) i one su spremne za testiranje, saopštio je za RIA Novosti zvanični predstavnik UKUP.

Ranije su mediji javili da je u toku proizvodnja jednog uzorka «Čiroka» u prirodnoj veličini s rasponom krila od 10 metara, koji se priprema za testiranje.

"Do >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << sada su napravljena tri modela bespilotne letelice (BL) za obaveštavanje i nanošenje udara "Čirok": jedan je maketa razmera 1:5, koja je prikazana prošle godine u Jekaterinburgu na sajmu "Inoprom", a UKPU je takođe proizveo dva modela u prirodnoj veličini s korisnim opterećenjem do 300 kilograma. Trenutno su u toku preostali radovi i spremaju se za testiranje", rekao je sagovornik agencije.

BL "Čirok" izumeo je Moskovski naučno-istraživački radiotehnički institut. Maksimalna masa poletanja "Čiroka" iznosi 700 kilograma, maksimalna težina korisnog opterećenja iznosi do 300 kilograma. Bespilotna letelica može da dostigne visinu do 6 hiljada metara, domet leta iznosi do 2,5 hiljade kilometara.

Po rečima predstavnika UKPU, prednost "Čiroka" u vojnoj sferi je to što ne nosi naoružanje na kukama – konstrukcija aparata dozvoljava da se naoružanje smesti u telo letelice, što smanjuje njenu primetnost i poboljšava njena aerodinamička svojstva.

Izvor: Glas Rusije, foto: rostec.ru    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.