U zatvor radi razgledanja

Izvor: Vostok.rs, 14.Nov.2010, 20:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U zatvor radi razgledanja

14.11.2010. -

U istočnosibirskom gradu Krasnojarsku moguće je posetiti zatvor" samo radi razgledanja. Muzej Krasnojarski zamak-tamnica otvoren je u staroj zgradi mesnog islednog zatvora. Njegovi kazamati su videli stotine hiljada zatvorenika, među kojima su bili dekabristi, Staljin, Dzeržinski i drugi poznati ljudi.

Krasnojarski zamak-tamnica je bio sagrađen sredinom 19. veka. Zahvaljujući zidovima, debelim metar i po, i malim prozorima, sličnim puškarnicama, on podseća >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << na staru tvrđavu. Niko od zatvorenika nije uspeo da pobegne odavde. Muzej se nalazi u prizemlju. Dva sprata zauzima pokrajinski isledni zatvor, gde ima više o 2 hiljade onih, koji su pod istragom.

Posetioci muzeja umesto ulaznice dobiju propusnicu za isledni zatvor, prođu preko kancelarije, gde ih privremeno uvode u bazu podataka sistema Fejs-intelekt. Ta savremena oprema omogućuje da se isključi nesankcionisani ulazak stranih lica.

Muzeju prvog sibirskog zatvora pripada hodnik i nekoliko ćelija zatvora. Drvena vrata sa gvozdenim bravama su sačuvana iz 19. veka, što se tiče nameštaja, on je izrađen prema starim fotografijama. U tim prostorijama sa površinom 6 kvadratnih metara je bilo smešteno 9 zatvorenika, i to zajedno s roditeljima su smeštali i decu. Spavalo se po redu na drvenim ležajima na sprat, i to gornji ležaj je visio na lancima.

Po čitavom Sibiru su prikupljali predmete iz načina života robijaša. Zato ekspozicija ostavlja snažan utisak. Čega sve ovde nema! Ludačka košulja, koju su u 19. veku koristili u ruskim zatvorima. Skoro idealno je sačuvan jelovnik iz zatvornske menze. List papira, gde su navedena jela zatvorske kuhinje, samo je malo požuteo. Među eksponatima su retke arhivske fotografije, dokumenti i odeća zatvorenika, uniforme i oružje tamničara.

Posetioce naročito interesuju pravi okovi iz 19. veka. To su teški okovi od više kilograma koji ne liče na savremene lisice. Zatvorenici su ih nosili na rukama i nogama radi ograničenja kretanja, kao i za kaznu, - objašnjava direktor muzeja Krasnojarski zamak-tamnica Albina Rubljova.

Okovi su nosili zatvorenici, koji su izvršili teške zločine, ili ljudi skloni da pobegnu. Pored okova oni su imali ošišanu kosu sa polovine glave.

Danas se u muzeju priprema nova ekspozicija, posvećena sovjetskom periodu Krasnojarskog zatvora. U jednom od podruma moći će se da vidi kamera za streljanje, gde su 1930-h godina ubijali «narodne neprijatelje». Ovde su pre 20 godine, pre uvođenja moratorijuma za smrtne kazne ispunjavali takve presude. Pored takve kamere se planira urediti kabinet pripadnika NKVD (narodni komesarijat unutrašnjih poslova), u kojem će takođe biti samo originalni predmeti.

Izvor: Golos Rossii

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.