U sredu rezlutati CERN-a o Božjoj čestici

Izvor: Blic, 03.Jul.2012, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U sredu rezlutati CERN-a o "Božjoj čestici"

Naučnici Evropske organizacije za nuklearnu fiziku (CERN) predstaviće sutra najnovije rezultate istraživanja koji treba da potvrde ili opovrgnu postojanje Higsovog bozona koji se zbog svojih karakteristika naziva i "Božja čestica". Žena stoji pored superprovodnog solenoidnog magneta (CMS), koji će prikupljati podatke iz eksperimenta u sredu

Saradnici CERN-a koji rade na projektima ATLAS i CMS saopštiće da li dobijeni rezultati potvrđuju postojanje Higsovog bozona na nivou >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 'sigma 4' ili 'sigma 5', odnosno da li su rezultati tacni u okviru statističke verovatnoće 1:15.000 ili 1:1.500.000, rečeno je Tanjugu u Institutu Vinča.

U slučaju da se potvrdi postojanje Higsovog bozona u okviru statističke verovatnoće 'sigma 5' to će dokazati postojanje i Higsovog polja koje je nevidljiva sila koja česticama daje masu, ali ih i sprečava da haotično kruže svemirom brzinom svetlosti.

Grafički prikaz tragova sudara čestica u CMS-u

Eksperiment ATLAS, u okviru koga se proverava postojanje Higsovog bozona, jedan je od četiri velika detektora čestica na velikom hadronskom sudaraču a po svojim dimenzijama predstavlja najveći detektor čestica u fizici koji je ikada izgrađen.

Grafički prikaz tragova sudara protona u CMS-u

Institut za fiziku iz Beograda učestvuje u radu ATLAS-a od 2003. godine dok srpska istraživačka grupa - Institut Vinča i Fizički fakultet aktivno rade na eksperimentu CNS od 1977. godine.

Jugoslavija, koja je jedan od osnivača CERN-a napustila je ovu organizaciju 1991. godine a republika Srbija postala je pridruženi član ove organizacije početkom ove godine kada su sporazum potpisali tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić i direktor CERN-a Rolf Diter Hojer.

Povezane vesti: Rekordni energetski nivo Velikog hadronskog sudarača CERN: Hadronski kolajder otkrio novu česticu Ministarstvo nauke: Srbija preliminarni član CERN-a CERN: "Božjoj čestici" nedostaje mesta za skrivanje CERN: Sudar snopova čestica rekordne snage

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.