Izvor: N1 televizija, 12.Apr.2017, 20:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U slovenačkom hotelu pronađena soba za prisluškivanje

U blizini Postojnske jame, jedne od najvećih pećina Evrope i turističkih destinacija Slovenije, otkriveni su relikti "mračne strane" zajedničke jugoslovenske prošlosti.

Naime, pri rekonstrukciji hotela izgrađenog 1969. novi vlasnik je iza zida naišao na skrivena, zaključana čelična vrata. Kada su probijena, pokazalo se da čuvaju četiri prostorije u kojima je sloj prašine ukazivao da nisu korišćene decenijama.

A unutra stari nameštaj, telefoni, šifrarnik >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << i uputstva za korišćenje opreme.

Istraživač Igor Omerza kaže da je reč o jednom od prislušnih centara Udbe, tajne političke policije SFRJ:

„Tito je odsedao u ovom hotelu, mnogo stranih turista a dolazilo je i lokalno stanovništvo. Na pronađenim mašinama jasno piše Hotel 'Jama' a kablovi vode ka hotelu pa je očigledno da su sobe bile ozvučene. Ne verujem da je sam Tito bio prisluškivan, verovatno se ne bi usudili na tako nešto, ali sve je moguće. Mislim da su prisluškivani pre svega strani gosti koji se sa njim tu nalazili“, kaže Omerza.

Prema njegovim rečima, bilo je 45 takvih lokacija u gradovima Slovenije.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U slovenačkom hotelu pronađena soba za prisluškivanje

Izvor: Nezavisne Novine, 13.Apr.2017, 11:13

U blizini Postojnske jame, jedne od najvećih pećina Evrope i turističkih destinacija Slovenije, otkriveni su relikti "mračne strane" zajedničke jugoslovenske prošlosti...Naime, pri rekonstrukciji hotela izgrađenog 1969. novi vlasnik je iza zida naišao na skrivena, zaključana čelična vrata....

Nastavak na Nezavisne Novine...

U hotelu kod Postojnske jame soba za prisluškivanje iz perioda SFRJ: Špijunirali i Tita?

Izvor: Večernje novosti, 13.Apr.2017

Istraživač Igor Omerza kaže da je reč o jednom od prislušnih centara Udbe, tajne policije nekadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugosalvije POSTOJNA - U blizini Postojnske jame, jedne od najvećih pećina Evrope i turističkih destinacija Slovenije, pri rekonstrukciji...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.