U školama uskoro program o štetnosti narkotika

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Jul.2018, 13:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U školama uskoro program o štetnosti narkotika

Komisija za borbu protiv narkomanije u školama, koja će raditi na podizanju svesti o štetnosti narkotika, održala je danas prvi sastanak, a predsednik Komisije i ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je da će biti napravljen program sa kojim će se "ući u sve škole u Srbiji", kako bi se deci predstavila štetnost narkotika.

Članovi Komisije su ministar policije i potpredsednik Vlade Srbije Nebojša Stefanović, ministarka pravde Nela Kuburović, ministar prosvete Mladen >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Šarčević, ministar za rad Zoran Đorđević, ministarka zadužena za demografiju Slavica Đukić Dejanović, kao i psiholozi, psihijatri, tužioci, policajci, svi koji imaju iskustva u borbi protiv narkomanije.

Lončar je ukazao da je jedan od glavnih motiva zašto mladi uzimaju narkotike radoznalost, nedostatak aktivnosti, pritisak društva.

"Psihoaktivne supstance sve su opasnije, a na nama je da pokažemo da to nije stvar koja je in i ulaznica u društvo", rekao je Lončar.

On je dodao da će Komisija imati sastanak jednom nedeljno, da će biti napravljen  kratak film sa kojim će ući u sve škole i gde će se videti kroz šta prolaze oni koji konzumiraju drogu, kako se krene od radoznalosti i na kraju izgubi život.

Ministar je istakao da je u poslednjih šest meseci na listu zabranjenih supstanci, stavljeno 20 novih i podsetio da se sintetičke droge prave u improvizovanim laboratorijama, raznim podrumima gde se "nikada ne naprave dve iste tablete".

"Mladi za par hiljada dinara mogu da izgube život", naglasio je Lončar i dodao da će osim učenika u školama, akcije biti usmerena i na edukaciji roditelja, kako da prepoznaju promene na deci.

Ministar policije Nebojša Stefanović rekao je da je prošle godine zaplenjeno 4,1 tona droge i da će se snažno nastaviti sa prevencijom.

Podsetio je da je od prošle godine uvedeno da u školama policijski službenici drže predavanja deci četvrtog i šestog razreda, koji im ukazuju gde su opasnosti i kako se zaštititi.

Od ove godine, kako je ukazao, predavanja su namenjena i za decu najmlađeg uzrasta za prvi razred.

"Hoćemo da edukujemo i roditelje. Stalno se menjaju supstance, kreiraju se nove. Takođe, nove tehnologije i internet se koriste da se dođe do droge", pojasnio je ministar.

Sa prevencijom se, kako je rekao , mora ići agresivnije, a ona je usmerena na to da niko od dece ne poželi da uzme i proba drogu.

Doktor Svetislav Mitrović iz Instituta za mentalno zdravlje u Palmotićevoj ukazao je da je problem zloupotrebe psihoaktivnih supstanci kod mladih sve rasprostranjeniji i zastupljeniji.

"Problem treba rešavati sistemski, da se mladim ljudima pokaže da mogu živeti zdravo", naglasio je on.

Tokom višegodišnjeg rada sa adolescentima, mladima od 12 do 18 godina, najčešći motivi za ulazak u svet droge su radoznalost, vrčnjački pritisak, problemi u porodici.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"MALDI ZA PAR HILJADA MOGU DA UZGUBE ŽIVOT" Održan prvi sastanak Komisije za borbu protiv narkomanije u školama

Izvor: Blic, 10.Jul.2018

Komisija za borbu protiv narkomanije u školama, koja će raditi na podizanju svesti o štetnosti narkotika, održala je danas prvi sastanak, a predsednik Komisije i ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je da će biti napravljen program sa kojim će se "ući u sve škole u Srbiji", kako bi se deci...

Nastavak na Blic...

Smrt mladih signal za uzbunu, kreće borba protiv narkomanije

Izvor: N1 televizija, 10.Jul.2018

Komisija za borbu protiv narkomanije u školama, koja će raditi na podizanju svesti o štetnosti narkotika, održala je prvi sastanak. Predsednik Komisije i ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je da će biti napravljen program sa kojim će se "ući u sve škole u Srbiji", kako bi se deci predstavila...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.