Izvor: B92, 23.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U rudniku nema preživelih

Halemba, Varšava -- U eksploziji metana u rudniku uglja Halemba na jugu Poljske nema preživelih.

U nesreći koja se dogodila u utorak poginula su 23 rudara, a spasioci su jutros, posle napornih i rizičnih pokušaja, uspeli da na 1.030 metara pod zemljom dopru do poslednjeg stradalog rudara.

Portparol vlasnika rudnika Kompanije venglove Zbignjev Madej rekao je da je reč o najtragičnijoj nesreći u rudnicima u Poljskoj u poslednjih 27 godina. "To je za nas neobično >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tužan dan, takvih žrtava dugo nije bilo u rudnicima", rekao je Madej poljskim medijima.

Zamenik ministra privrede zadužen za rudarstvo Pavel Ponciljuš rekao je za dnevnik "Žečpospolita" da će izvršiti inspekciju i sprovesti kontrolu svih rudnika uglja u Poljskoj i da će posebnu pažnju obratiti na honorarce koje rudnici angažuju kao ispomoć. Poljski rudari upozoravaju da honorarci ili mladi koji se tek obučavaju nisu sposobni za težak rad pod zemljom.

Sindikati Solidarnost optužili su i upravu rudnika da je rizikovala živote rudara zato što je tu grupu poslala u sektor gde je zbog prevelikog rizika eksploatacija uglja okončana, da bi izvadila skupu opremu.

Premijer Jaroslav Kačinjski je odmah posle nesreće u utorak obećao da će tužilaštvo, rudarska inspekcija i najviši kontrolni ured detaljno istražiti uzroke nesreće i da li je bilo kršenja propisa koji su joj doprineli.

Predsednik Poljske Leh Kačinjski proglasio je danas trodnevnu žalost.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.