U protestima u Kairu 24 mrtvih

Izvor: NaDlanu.com, 10.Okt.2011, 12:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U protestima u Kairu 24 mrtvih

U protestima egipatskih hrišćana Kopta, koji su se u centru Kaira demonstrirajući protiv verskog nasilja u nedelju sukobili sa snagama reda, poginule su 24 osobe dok ih je oko 200 ranjeno.

Nasilje je počelo kada se ispred zgrade televizije u Kairu okupilo nekoliko hiljada Kopta, koji su organizovali šetnju u znak protesta zbog verskog nasilja i paljenja jedne crkve u provinciji Asuan na jugu zemlje. U obraćanju naciji koje je prenosila državna televizija, egipatski premijer >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << Esam Šaraf je ocenio da je Egipat "u opasnosti zbog ovih događaja". "Ovi događaji nas vode u prošlost... umesto da idemo napred i gradimo moderan Egipat na demokratskim osnovama", rekao je premijer.Prvi parlamentarni izbori nakon svrgavanja bivšeg predsednika Hosnija Mubaraka najavljeni su za 28. novembar.Veliki imam prestižne muslimanske sunitske institucije Al-Azhar, Ahmed al-Tajeb, pozvao je patrijarha Koptske crkve Šenuda III kako bi pokušao da zajednički nađu izlaz iz sadašnje situacije.Kopti, koji čine šest do deset odsto stanovništva Egipta, smatraju da su diskriminisani u društvu u kome muslimani čine ogromnu većinu.KAIRO, 10. oktobra 2011. (Beta-AFP)

Nastavak na NaDlanu.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.