U protestima muslimana najmanje 15 mrtvih

Izvor: Večernje novosti, 22.Sep.2012, 01:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U protestima muslimana najmanje 15 mrtvih

PARIZOD STALNOG DOPISNIKAAMERIČKI film „Nevinost muslimana“ i karikature s prorokom Muhamedom koje je objavio francuski satirični nedeljnik „Šarli Ebdo“, izazvali su velike proteste muslimana širom sveta, a naročito napeto bilo je u petak - na dan velikih molitvi muslimana.Tokom prepodneva, najdramatičnije je bilo u Pakistanu. U Pešavaru, na severozapadu zemlje, poginulo je najmanje15 ljudi, dok ih je više od 160, a neki i iz vatrenog oružja. Razljućeni demonstranti zapalili su >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << četiri bioskopa.Učesnici manifestacija u Indoneziji su nosili poruke na kojima je stajalo da svi oni koji vređaju proroka Muhameda zaslužuju smrt, dok su Izrael i SAD označili kao terorističke zemlje. Napadnuti su i restorani „Mekdonaldsa“, a buktale su francuske i američke zastave.Francuske vlasti su se naročito pribojavale kako će reagovati islamski vernici zbog pojačane tenzije izazvane objavljivanjem karikatura u satiričnom magazinu „Šarli Ebedo“. Predstavništva ove zemlje bila su zatvorena u dvadesetak najrizičnijih zemalja, a francuski građani koji tamo žive pozvani su es-em-es porukama da do subote uveče bez preke potrebe ne izlaze na ulice.Napeto, ali mirno, tokom dana bilo je i Tunisu, Teheranu, Kabulu, Sri Lanki. Manje grupe, uglavnom, salafista, sledbenika tvrdog učenja islama, viđene su i na ulicama Bejruta. Tunišanske vlasti su zabranile okupljanja, a glavni trg u prestonici čuvale su jake policijske snage. Oklopna vozila bila su parkirana i ispred francuske i američke ambasade u Kairu. Zastave dveju zemalja palili su i u Bangladešu, gde su u petak bila zatvorena diplomatska predstavništva.Protestanti su u Teheranu ispred ambasade Francuske uzvikivali „Smrt Americi, Izraelu i Francuskoj“. Demonstracija je bilo i u Sri Lanki.U Francuskoj, koja broji između četiri i šest miliona muslimana, vlasti su se u petak takođe pribojavale od moguće eskalacije, ali je tokom dana ipak bilo mirno. Očigledno je da su urodile plodom molbe imama iz francuskih džamija vernicima da, kako su istakli, ne nasedaju na provokacije.Svi pogledi su, međutim, uprti u subotu, za kada je zakazano više protestnih skupova u francuskim gradovima, za koje policija nije dala dozvolu.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Granice smeha

Izvor: Politika, 22.Sep.2012

U pariskim kvartovima gde su žitelji pretežno muslimanske veroispovesti, pred kioscima su od ranog jutra ovog petka dežurali „klijenti u civilu”. Čim bi se novinarnica otvorila, civilno lice bi sa gomilom novca otkupilo sve brojeve doštampanog satiričnog nedeljnika „Šarli Ebdo”...List...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.