U napadu aviona poginula najmanje četiri civila

Izvor: Politika, 15.Jul.2014, 11:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U napadu aviona poginula najmanje četiri civila

DONJECK – U vazdušnom napadu raketama na grad Snježnoje pod kontrolom proruskih snaga, u regionu Donjecka, danas je poginulo najmanje četvoro civila.

Proruske snage za napad okrivljuju ukrajinsko vazduhoplovstvo, što negiraju ukrajinski predstavnici.

Rakete ispaljene iz aviona pogodile su blok stambenih zgrada i zgradu poresku upravu.

Dok je britanska medijska kuća BBC javila da je poginulo četvoro ljudi, agencija AP prenosi da je život izgubilo devet ljudi.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
Agencija Interfaks je prenela izjavu predstavnika proruskih snaga da je poginulo oko 10 civila kada je ukrajinski avion ispalio pet raketa.

Predstavnik ukrajinskog Saveta bezbednosti Andrej Lišenko je potvrdio da je grad bombardovan, da je bilo štete i žrtava. On je, međutim, novinarima u Kijevu rekao da je grad napala nepoznata letelica s ciljem da diskredituje ukrajinske vladine snage.

---------------------------------

Lugansk: Poginulo 100 ukrajinskih vojnika u poslednja 24 sata

LUGANSK – Pripadnici oružanih snaga samoproklamovane Luganske Narodne Republike su saopštili da su u poslednja 24 sata, tokom borbe za aerodrom u Lugansku, ubili oko 100 ukrajinskih vojnika i uništili pet tenkova, dva oklopna vozila i jednu minobacačku bateriju, saopštila je pres služba Luganske Narodne Republike.

U saopštenju se navodi da je aerodrom u Lugansku i dalje u blokadi proruskih snaga i da se „neprijatelj povukao na položaje koje je zauzimao prethodnog dana”, prenela je agencija Itar-Tas.

Lugansk se juče prepodne našao pod artiljerijskim udarom ukrajinske vojske. Projektili su padali po stambenim objektima, pri čemu je jedna kuća potpuno uništena, a jedna osoba povređena, saopštile su proruske snage.

Oboreni ukrajinski vojni transportni avion

Ukrajinska vojska i snage samoodbrane Donjecke i Luganske oblasti već nekoliko dana vode velike borbe, pokrenute pošto je zvanični Kijev pokrenuo ofanzivu za preuzimanje kontrole nad pomenutim oblastima, koje su na referendumima 11. maja izglasale nezavisnost od Ukrajine.

Tokom te vojne operacije je, prema podacima ukrajinskog Ministarstva zdravlja, poginulo 478 civila, dok ih je 1.392 povređeno. Pored toga, uništene su mnoge zgrade, a više desetina ljudi je moralo da napusti svoje domove na istoku Ukrajine.

-----------------------

Rusija pozvala vojne atašee da posete Rostovsku oblast

MOSKVA – Rusija je pozvala vojne atašee 18 zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države, da danas posete grad u Rostovskoj oblasti gde je, prema navodima Moskve, u nedelju pala ukrajinska raketa i ubila jednog ruskog civila.

„Ministarstvo odbrane Ruske Federacije je odlučilo da upozna inostrane vojne stručnjake sa stvarnom situacijom u Donjeckoj i Rostovskoj oblasti, gde je u nedelju pala raketa sa ukrajinske teritorije”, izjavio je portparol tog Ministarstva, a preneo Rojters.

Ruska agencija Itar-Tas prenela je reči jednog zvaničnika Ministarstva odbrane da su u Rostov danas pozvani vojni atašei iz drugih stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih Nacija: Francuske, Britanije i Kine.

Kijev je negirao ruske navode da je ukrajinska vojska ispalila raketu preko granice sa Rusijom i istakao da proruske snage na istoku Ukrajine učestalo ispaljuju projektile preko granice kako bi isprovocirali vojnu intervenciju Rusije.

Rusko ministarstvo inostranih poslova uložilo je posle incidenta odlučan protest ukrajinskom otpravniku poslova u Moskvi, ocenivši da je to novi akt agresije ukrajinske strane

Stejt department: Vojna oprema za proruske snage u Ukrajini

VAŠINGTON – Sjedinjene Američke Države optužile su Rusiju da obezbeđuju vojnu opremu proruskim snagama u Ukrajini, poput tenkova i raketnih bacača i da su „primetili da je veoma napredan protivraketni sistem” tamo stigao.

Vašington, takođe, tvrdi da Moskva premešta svoje vojnike na nestabilnu granicu između dve zemlje, prenosi agencija AFP. Optužbe iz Stejt departmenta su stigle pošto su „ukrajinske snage krenule u lov na posadu oborenog vojnog aviona”, jer je Kijev malo pre toga optužio Moskvu da je „najverovatnije avion oboren sa teritorije Rusije”, čime su podignute tenzije između dve zemlje.

Tanjug

objavljeno: 15.07.2014.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Lugansk: Poginulo 100 ukrajinskih vojnika u poslednja 24 sata

Izvor: NoviMagazin.rs, 15.Jul.2014

Pripadnici oružanih snaga samoproklamovane Luganske Narodne Republike su saopštili da su u poslednja 24 sata, tokom borbe za aerodrom u Lugansku, ubili oko 100 ukrajinskih vojnika i uništili pet tenkova, dva oklopna vozila i jednu minobacačku bateriju.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.