U napadima u Čadu najmanje 27 mrtvih, u Nigeriji 10

Izvor: Radio 021, 15.Jun.2015, 19:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U napadima u Čadu najmanje 27 mrtvih, u Nigeriji 10

Najmanje 27 ljudi, među kojima i četiri pripadnika islamističke grupe Boko haram, danas je ubijeno, a više od 100 je ranjeno, u dva napada u Ndžameni, prestonici Čada, za koje vlasti okrivljuju nigerijsku militantnu grupu.

Napadi, od kojih je bar jedan izveo bombaš samoubica su prvi ovog tipa u Čadu, naftom bogatoj zemlji i velikom savezniku Zapada koji je pokrenuo ofanzive na grupe povezane s Al Kaidom u Maliju i Boko harama u susednoj Nigeriji.

"Boko haram je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << načinio grešku kad je napao Čad. Ti divlji teroristi biće isterani i neutralisani gde god da se nalaze", rekao je ministar Čada za komunikacije Hasan Sila Bakari na državnoj televiziji.

Ministar unutrašnjih poslova te zemlje Abderahim Birem Hamid rekao je ranije za Rojters da je na policijsku stanicu u Ndžameni izvršen bar jedan samoubilački napad. Jedan strani bezbednosni izvor saopštio je najpre da je u napadima poginulo 40 ljudi, od kojih sedmoro u napadu bombaša samoubice, a ostali u eksploziji u centru za obuku policije.

Francusko Ministarstvo spoljnih poslova osudilo je incidente. "Francuska je uz Čad i svoje afričke partnere u borbi protiv terorizma", rekao je portparol ministarstva Romen Nadal.

U međuvremenu, najmanje 10 ljudi ubijeno je u dva samoubilačka napada u Potiskumu, na severoistoku Nigerije, saopštila je policija. U napadu na sedište Službe za civilnu zaštitu poginulo je osmoro ljudi, a još dvoje u eksploziji ispred kafane u drugom kvartu, preneo je AFP.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napade, ali je poznato da je Potiskum česta meta napada Boko harama, uključujući i samoubilačke.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.