U napadima u Bagdadu 127 žrtava

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Dec.2009, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U napadima u Bagdadu 127 žrtava

BAGDAD - Najmanje 127 osoba je poginulo, a 448 je ranjeno u seriji današnjih bombaških napada u centru Bagdada, saopštila je iračka policija.

Prva bomba, podmetnuta u automobil, eksplodirala je u blizini policijske stanice u distriktu Dora, a u roku od nekoliko minuta aktivirane su još četiri bombe, u blizini zgrade ministarstva zdravlja, unutrašnjih poslova, univerziteta i instituta likovnih umetnosti, preneo je Bi-Bi-Si.

Bivši savetnik za nacionalnu bezbednost >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Movafak al-Rubai smatra da su za napade odgovorni pripadnici Al Kaide, čiji je cilj destabilizacija zemlje uoči parlamentarnih izbora, zakazanih za mart naredne godine.

"Cilj je da pokažu da vlada nije sposobna da zaštiti civile i svoj narod, kao i da spreče građane da izađu na izbore", rekao je Al-Rubai.

Portparol britanskog premijera Gordona Brauna najoštrije je osudio napade i izjavio da, iako izazova još ima, u Iraku se poslednjih meseci može videti napredak u oblasti bezbednosti, ekonomije i politike.

On je rekao da će saradnja sa iračkom vladom biti nastavljena, a da "oni koji nastoje da nasiljem podriju te napore neće uspeti".

Prema zvaničnim podacima, broj napada je poslednjih 18 meseci smanjen, ali je samo u oktobru u Bagdadu u bombaškim napadima nastradalo najmanje 155 osoba i ranjeno više stotina.

Zvanični podaci, međutim, ne poklapaju se uvek sa podacima policije i drugih izvora.

U eksploziji bombe u školskom dvorištu u prestonici Bagdadu u ponedeljak je poginulo najmanje osam osoba, od kojih su većina bili deca.

Broj civilnih žrtava od 2007. godine postepeno pada, a u novembru je u Iraku poginulo 88 civila, što je prvi put da je broj civilnih žrtava u jednom mesecu bio niži od 100, od američke invazije na tu zemlju 2003. godine.

U najsmrtonosnijim napadima na sela blizu grada Sinđar na severozapadu Iraka, u avgustu 2007. godine, poginulo je 500 osoba.

U martu iste godine 152 osobe nastradale su u napadu u Talafaru, a mesec dana kasnije poginula je još 191 osoba u eksploziji bombe podmetnute u automobil u Bagdadu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.