Izvor: Politika, 17.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U nacrtu rezolucije ne pominje se Srbija

"Politika" došla do dokumenta kojim Francuska, Velika Britanija, Nemačka i SAD žele da Kosmetu daju nezavisnost

U nacrtu američko–evropske rezolucije o Kosovu i Metohiji ne pominje se reč "nezavisnost", ali nema ni pomena Srbije i sasvim je jasno da bi južna srpska pokrajina postala država ako bi Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojio takav tekst.

Nacrt rezolucije koji su predložili Francuska, Velika Britanija, Nemačka i Sjedinjene Američke Države, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << "Politika" je dobila iz američkih izvora, a među 11 njegovih tačaka najvažnija je ona da se prihvataju odredbe plana specijalnog izaslanika generalnog sekretara UN Martija Ahtisarija. Iako u nacrtu ne piše izričito da bi Kosovo od dana usvajanja ovakve rezolucije bilo nezavisno, upravo se pozivanjem na Ahtisarijev plan – čija je suština nezavisnost – pokrajina proglašava samostalnom državom.

Vašington i njegovi evropski saveznici u predloženom tekstu pokušavaju da smanje zabrinutost mnogih zemalja da bi "kosovski presedan" mogao da se primeni na separatističke oblasti širom sveta i na početku navode da je Kosmet "poseban slučaj" zbog "istorijskog konteksta nasilnog raspada Jugoslavije, kao i ogromnog nasilja i represije koji su se desili na Kosovu pre 1999. i tokom te godine, zbog produženog perioda međunarodne administracije po rezoluciji 1244 i procesa određivanja statusa pod vođstvom UN".

Potom se dodaje da je "postignut napredak u primeni standarda", iako se traži "da se pojača povratak interno raseljenih lica i izbeglica", a zaključuje se da je "nerešena situacija na Kosovu pretnja međunarodnom miru i sigurnosti".

Na kraju uvoda, četiri predlagača pozivaju se na sedmo poglavlje Povelje UN (kojim se, između ostalog, svetskoj organizaciji daje pravo da održava mir i da sprečava agresiju na suverene države), a zatim sledi 11 tačaka rezolucije. Evropska unija se njima ovlašćuje da uspostavi misiju na Kosovu, nastavlja se međunarodno vojno prisustvo i pozdravlja se "odlučnost EU da zemljama regiona obezbedi konkretnu, opipljivu evropsku perspektivu".

Pregovori Zapada i Rusije o novoj rezoluciji biće teški i mogli bi da potraju do kraja leta, tvrdi Rojters, dodajući da neke zapadne diplomate misle da mogu da "izoluju" Moskvu u Ujedinjenim nacijama, tako da ta zemlja ostane jedini protivnik nezavisnosti. "Nastavljamo da snažno lobiramo za podršku Južne Afrike, Indonezije i Kine, tri zemlje čiji glasovi nisu sigurni. Mislimo da će ostali glasati za", tvrdi anonimni diplomata u izjavi britanskoj agenciji, koja ipak dodaje da Rusija neće povući svoju podršku Srbiji pre samita Grupe 8 u Nemačkoj početkom juna, čime će sprečiti "spoljnopolitičku pobedu" američkog predsednika Džordža Buša na evropskoj turneji, tokom koje dolazi i u Albaniju.

Ako Rusija upotrebi pravo veta, vođe kosmetskih Albanaca, objašnjava Rojters, nagoveštavaju da će ipak objaviti nezavisnost koju će SAD verovatno podržati, ali će taj potez podeliti Evropsku uniju. "Čak i ako vam neki Amerikanci kažu da bi to moglo da uspe, bio bi to najgori scenario za EU, jer bi se ona stvarno podelila", kaže visoki evropski diplomata.

V. Radomirović

[objavljeno: 17.05.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.