Izvor: Blic, 13.Avg.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U mrtvačnicima nema mesta za žrtve nesnosnih vrućina

U mrtvačnicima nema mesta za žrtve nesnosnih vrućina

PARIZ - Francuski pogrebnici juče su morali da vraćaju pridošle 'klijente', pošto nisu imali dovoljno prostora da u svojim mrtvačnicama smeste povećan broj uglavnom starijih žrtava nesnosnih vrućina.

Najmanje 50 osoba, a možda i mnogo više, preminulo je u bolnicama glavnog grada zbog izuzetno visokih temperatura koje već 10 dana pritiskaju Francusku. Pošto su meteorolozi upozorili da se u bliskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << budućnosti ne predviđa zahlađenje, lekari i opozicioni političari optužuju vladu i tvrde da nije ništa preduzela da stanovništvu olakša situaciju.

Patrik Pelu, predsednik Udruženja zdravstvenih radnika hitnih službi, izjavio je da je šokiran sporim reagovanjem Ministarstva zdravlja na, kako se izrazio, 'opšti pokolj'. 'Odbacujem fatalistički stav vlasti da su ti ljudi umrli prirodnom smrću', izjavio je on. 'Zdravstvene vlasti nisu shvatile koliko je situacija ozbiljna. U međuvremenu, naši stariji sugrađani nastavljaju da umiru od vrućine.'

Dok je većina žrtava uspešno odolevala tegobama prvih nekoliko dana, pred kraj protekle nedelje bili su toliko iscrpljeni da su oni najslabiji 'počeli da padaju pokošeni ko muve'.

U Parizu su temperature protekle nedelje prelazile 40 stepeni. Posle najviše temperature ikad zabeležene u Francuskoj, vođa Socijalističke partije Fransoa Oland optužio je članove vlade (koji su većinom na odmoru) da su 'pasivni i inertni'. CDC/JS

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.