U martu leto, a u aprilu... sneg!

Izvor: Vesti-online.com, 03.Apr.2012, 18:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U martu leto, a u aprilu... sneg!

Škotska je danas osvanula pod snegom, a temperatura je u minusu, na opšte iznenađenje posle sedam dana skoro letnjih temperatura krajem marta.

Više od 15 santimetara snega palo je tokom noći u Hajlendsu, uz temperaturu do minus dva stepena Celzijusa i rekordnih 25 santimetara snega u grofoviji Aberdin. U gradu Abojnu, u istoj grofoviji, prošle sedmice je izmerena rekordno visoka temperatura za mart, 23,6 stepeni.

Nacionalni meteorološki institut stavio je Škotsku >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << pod nadzor i upozorio na potencijalne probleme u saobraćaju na nekim putevima. Bi-Bi-Si je javio da je 3.000 domaćinstava ostalo bez električne energije.

Prema prognozi, sneg i hladnoća će se narednih dana premestiti na sever Engleske, do otopljenja koje se očekuje tokom uskršnjeg vikenda. London i jugoistok zemlje izbećiće zimske temperature, pošto će u prestonici u sredu najniža dnevna temperatura biti osam stepeni.

Meteorolog Martin Jang objasnio je da je "proleće sezona kontrasta i nije toliko neuobičajeno videti sneg u ovom delu godine".

"Ovaj kratak povratak zimi trajaće kratko, a temperatura bi trebalo da se vrati u normalu do uskršnjeg vikenda", dodao je.

Mart je bio rekordno topao u Velikoj Britaniji i treći najtopliji od 1929. godina.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.