Izvor: RTS, 17.Okt.2020, 09:03

U izbornoj trci na Novom Zelandu dve žene, od njih Tramp i Bajden mogu da uče

Zbog pandemije koronavirusa Novi Zeland je letos odložio parlamentarne izbore za danas. Specifičnost ovih izbora je u tome što su se u trci za premijera našle dve žene – veoma popularna aktuelna premijerka Džasinda Ardern i liderka opozicione Nacionalne stranke Džudit An Kolins.
Džasinda Ardern je sa 37 godina postala najmlađa premijerka u svetu čija Laburistička partija zagovara politiku levog centra. Rođena je 1980. u Hamiltonu, četvrtom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << gradu po veličini na Novom Zelandu. Njen otac je radio kao policajac, a majka u školskom ugostiteljstvu.

Diplomirala je komunikacije i javne odnose na Univerzitetu Vaikato, a karijeru počela kao asistent u kabinetu premijerke Helen Klark. Ubrzo je postala predsednik Međunarodne unije mladih socijalista.
Kao premijerka, od 2017. najviše je radila na rešavanju stambene krize, socijalne nejednakosti i siromaštva dece.
Ogromnu popularnost je stekla brzim i adekvatnim reagovanjem u kriznim situacijama – tokom aktuelne pandemije kovida 19, erupcije vulkana na Vajt Ajlendu i napada na džamije na jugu zemlje, posle čega je usvojen novi zakon o oružju. Udata je, ima ćerku.

Njena protivkandidatkinja, Džudit An Kolins predvodi opozicionu konzervativnu Nacionalnu stranku. Rođena je 1959. godine, takođe u Hamiltonu. Njeni roditelji su se bavili proizvodnjom mleka.
Studirala je prava na Univerzitetima Kenterberi i Oklandu i radila kao advokat za trgovinsko pravo i bila na funkciji potpredsednika Udruženja pravnika Novog Zelanda.
Član parlamenta postala je 2002. godine, šest godina kasnije ministar policije u kabinetu premijera Džona Keja, zatim ministar pravde i ministar energetike.

Ali, njenu političku karijeru pratile su kontroverze. Tako je 2014. podnela ostavku zbog optužbi da je svom prijatelju desničarskom blogeru prenosila informacije i podrivala rad šefa Odeljenja za teške prevare dok je bila ministar policije. Oslobođena je optužbi i vraćena u kabinet premijera. Njen suprug je Kinez poreklom sa ostrva Samoa, imaju sina. 
Televizijska debata između Džasinde Ardern i Džudit An Kolins bila je civilizovana, nasmejana, jedna drugoj delile su komplimente, zbog čega su mnogi komentarisali da Tramp i Bajden mogu od njih da uče.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Bez iznenađenja na novozelandskim izborima, Džasinda Ardern osvojila drugi mandat

Izvor: RTS, 17.Okt.2020

Džasinda Ardern osvojila je drugi mandat nakon što je njena rivalka priznala poraz na opštim izborima na Novom Zelandu. Preliminarni rezultati pokazuju da je Laburistička partija premijerke Ardern osvojila 50 odsto glasova. . Četrdesetogodišnja premijerka Novog Zelanda direktno...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.