U decembru 90 mrtvih

Izvor: Politika, 27.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U decembru 90 mrtvih

Broj poginulih vojnika SAD u Iraku premašio tragičan bilans stradalih u terorističkim udarima 11. septembra 2001.

Od našeg stalnog dopisnika
Vašington, 26. decembra – Usred ovdašnje proslave Božića, Amerikanci su potreseni izveštajima o novim gubicima koje njihove trupe trpe u Iraku. Najnoviji bilans stradanja probio im je i vrlo delikatnu psihološku granicu: broj njihovih poginulih vojnika na tom bojištu upravo je premašio zbir žrtva >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << terorističkih udara na SAD 11. septembra 2001.

Za 45 meseci ratovanja u Iraku je do juče život izgubilo – prema službenim registrima – 2.978 Amerikanaca, dok su u atentatima otetim putničkim avionima na Njujork, Vašington i na polju Pensilvanije usmrćena ukupno 2.973 lica. Iako se te dve vrste teških gubitaka međusobno bitno razlikuju po okolnostima, među njima se pravi poređenje zato što je vašingtonski vrh odluku o invaziji na Irak, marta 2003. pravdao i pretpostavkom da je režim Sadama Huseina povezan sa Al kaidom, okrivljenom za napade na Svetski trgovinski centar i Pentagon.

Teze o takvoj vezi docnije su pobijene, kao i optužbe da Bagdad poseduje oružje za masovno uništavanje, a kao netačne ispostavile su se i računice o potonjim zbivanjima. Izjalovile su se ovdašnje proklamacije o "stabilizaciji i modernizaciji" Iraka: ta zemlja je sada, po mnogim procenama, zapala u građanski rat koji preti da je rasparča pa i da izazove regionalni oružani sukob uz učešće niza okolnih država.

Greške i previdi u tom glavnom vojnom angažmanu administracije Džordža Buša uzdrmale su i ovdašnju scenu. Irački rat je već po dužini trajanja nadmašio američko učešće u Drugom svetskom ratu, troškovi prete da nadmaše izdatke u Vijetnamskom ratu, a takvo iscrpljivanje nervnog i finansijskog sistema je bitno uticalo na promenu raspoloženja građana koji su na nedavnim izborima izdejstvovali da vlast u parlamentu, gde su je držali Bušovi republikanci, preda u ruke opozicionih demokrata. Napad na Irak, bez odobrenja Saveta bezbednosti UN i bez podrške nekih od glavnih saveznika, doveo je i do osetnog smanjenja međunarodnog prestiža supersile pa i do rasplamsavanja antiamerikanizma, naročito u islamskim i zemljama Evrope...

Ovde je danas objavljena i lista žrtava američkih ratnih partnera u Iraku. Prema toj evidenciji, koju je preneo AP, poginulo je 126 Britanaca, 33 Italijana, po 18 Ukrajinaca i Poljaka, 13 Bugara, 11 Španaca, šest Danaca, pet Salvadoraca, četiri Slovaka, po dva Holanđanina, Estonca i Tajlanđanina, kao i po jedan Mađar, Rumun, Australijanac, Kazahstanac i Letonac.

M. Pantelić

[objavljeno: 27.12.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.