Izvor: B92, 29.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U centru Londona pronađene bombe

London -- Britanska policija danas razmontirala bombu u kolima parkiranom u centru Londona, a već popodne pronašla još jednu.

Prva bomba je otkrivena u automobilu parkiranom ispred jednog noćnog kluba u blizini trga Pikadili, u samom centru Londona. Zbog tog incidenta londonske ulice bile su blokirane veći deo dana, a sam događaj predstavljen je kao vatreno krštenje nove vlade Gordona Brauna.

Policija je danas popodne zatvorila prometnu aveniju u centru Londona >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zbog još jednog sumnjivog automobila, samo nekoliko sati pošto je demontirala bombu, takođe, u centru grada. Ubrzo je otkriveno da se i u tom automobilu nalazi neeksplodirana bomba.

Komitet britanske vlade za vanredne situacije KOBRA koji okuplja predstavnike glavnih organa vlasti, obaveštajnih službi i Skotland Jarda danas razmatra ovaj slučaj.

Prethodno je tokom noći, nešto posle ponoći, pronađena bomba u jednom automobilu.

Posle ponoći jedna ambulantna kola stigla su u noćni klub "Tajger, tajger", gde je jednom od gostiju pozlilo. Dok su bili tu, ispred kluba su primetili parkiran mercedes, u kome su videli nešto što im je izgledalo kao dim.

Pozvali su policiju, i na mesto događaja su izašli stručnjaci za eksploziv, koji su pregledali sumnjivi automobil.

U njemu su pronašli znatne količine benzina, smeštenih u nekoliko velikih kontejnera, cilindare napunjene gasom i veću količinu eksera.

Stručnjaci za eksploziv onesposobili su potencijalni detonator gasa i goriva. Tako je, uz pohvale ekipi koja je deaktivirala napravu, jutrošnje događaje opisao Piter Klark, šef antiterorističkog odeljenja Skotland jarda.

"Naučne analize će nam pokazati koliku je štetu i povrede mogla da izazove ta naprava. Kakvi god rezultati bili, već sada je jasno da bi bilo drastičnih povreda i gubitaka života", kaže Klark.

Nova ministarka unutrašnjih poslova Džeki Smit, koju je događaj zatekao prvog radnog dana na novom poslu, ocenila je da to pokazuje da se Britanija suočava sa ozbiljnim i neprekidnim pretnjama.

Istu ocenu izneo je i Gordon Braun, koji je funkciju premijera preuzeo tek pre dva dana. "Treba da dozvolimo policiji da istraži incident i da nam onda podnese izveštaj", kaže on.

"Ali, ovaj incident nas podseća da stalno treba da budemo na oprezu i da treba obaveštavati javnost o svakom potencijalnom incidentu. Naglasiću kabinetu da se budnost mora održavati narednih nekoliko dana", kaže Braun.

Veće iznenađenje od ostatka nacije jutros je verovatno doživeo britanac Vinston Bek, kada je shvatio da je automobil sa bombom parkiran preko puta njegovih kola.

"Tamo je bila bomba! Tamo je bila eksplozivna naprava" A ja to nisam znao! Užasava me pomisao na to koliko blizu je ta naprava bila mestu na koje sam parkirao, a da ja to nisam znao", rekao je novinarima uplašeni Britanac.

Za sada nije jasno kako se mercedes sa postavljenom eksplozivnom napravom našao ispred noćnog kluba, svega nekoliko metara od jednoga od najpoznatijih londonskih trgova Pikadili.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.