U Vojvodini lane otkriveno 2.583 radnika na crno

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Apr.2019, 13:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Vojvodini lane otkriveno 2.583 radnika "na crno"

Inspektori rada imali su pune ruke posla u otkrivanju lica na radu ''na crno''. Tokom prošle godine inspektori su obavili 702 inspekcijska nadzora u Zapadnobačkom okrugu. Podneto je više desetina prijava za pokretanje prekršajnog postupka protiv nesavesnih poslodavaca koji ne poštuju zakon i radnike drže u sivoj zoni. Takođe, prilikom kontrole "rada na crno", u Vojvodini je otkriveno 222 neregistrovana objekta. U Vojvodini je lane u više od 13.000 kontrola pronađeno 2.583 radnika na >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << crno, a od početka ove godine čak 306 lica.

Inspekcijski nadzori po prijavama rada ''na crno'' u delatnostima ugostiteljstva, trgovine, građevinarstva, prerade drveta i poljoprivrede zatekli su 125 radnika na crno tokom prošle i njih 11 u prva dva meseca ove godine, u Zapadnobačkom okrugu. Protiv poslodavaca koji nisu poštovali Zakon podneto je 85 prekršajnih prijava u 2018. godini.

"Ovde smo utvrdili da je poslodavac uredan, da zaposleni imaju ugovore o radu i da su prijavljeni na obavezno socijalno osiguranje, što smo utvrdili uvidom ugovora o radu", kaže Milorad Zrinić, inspektor rada, u Inspekciji rada Zapadnobačkog okruga:

"Radim u pekari "Vučić" i zaposlena sam oko tri godine. Prijavljena sam i zadovoljna uslovima rada", veli Dušica Stamatović, radnica Pekare.

Poslodavci ističu da radnike mogu zadržati jedino ukoliko ih zaposle i ispoštuju sve što je predviđeno upravo zakonom o radu.

"Nikakav problem nije raditi po propisu i raditi kako treba. Naša pekara radi preko 60 godina. Imamo lepu saradnju sa inspekcijom za rada i izlaze nam u susret kada ne možemo da protumačimo neke propise i otvoreni su za saradnju i možemo uvek da ih pitamo kako treba pravilno raditi i onda nema nikakvih problema", napominje Slavica Vučić, suvlasnica pekare.

"Ove godine inspekcija rada Zapadnobačkog okruga je izvršila 88 inspekcijskih nadzora, od kojih je bilo 12 redovnih i 76 vanrednih. pri tome je nađeno 11 lica koja su radila na crno", dodaje Zrinić.

U inspekciji rada navode da su najčešće vanredne kontrole radnika na crno, poput ove kojoj smo prisustvovali. Kada je reč o anonimnim prijavama, one su uglavnom osnovane.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.