Izvor: B92, 11.Maj.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Vašingtonu kratka uzbuna

Vašington -- Bela kuća i Kongres evakuisani su iz bezbednosnih razloga pošto je jedan civilni avion povredio zonu zabrane letenja iznad Vašingtona.

U Beloj kući su svi pozvani da napuste zgradu, posle čega je konvoj vozila užurbano napustio zdanje. Posle desetak minuta Služba bezbednosti pozvala je zaposlene da se vrate na svoja radna mesta. Američki predsednik Džordž Buš nije bio u zgradi za vreme evakuacije.

Jedan zvaničnik službe bezbednosti rekao je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je razlog za evakuaciju bio mali putnički avion tipa "Cesna", koji je primećen u zabranjenoj zoni iznad Vašingtona.

Kada je "Cesna" primećena, uzleteli su američki borbeni avioni F16, koji su je primorali da izadje iz zabranjene zone, javila je televizija Si-En-En. U Kongresu su pripadnici službe bezbednosti ispraznili zgradu pošto su aktivirali sirenu upozorenja. Zaposleni su posle nekoliko minuta pozvani da se vrate u zdanje.

On je dodao da civilnim avionima nije dozvoljeno da lete iznad jednog dela Vasingtona, koji je američka Savezna vazduhoplovna administracija proglasila zabranjenom zonom posle napada na Njujork i Vašington 11. septembra 2001.

Ako pilot aviona ne pristane da napusti zabranjenu zonu, borbenim borbeni avioni imaju dozvolu da letelicu obore.

Ovo je bila najbrža evakuacija Bele kuće od juna prošle godine, kada je za vreme sahrane bivšeg predsednika SAD Ronalda Regana zabranjenu zonu povredio avion u kojem se nalazio jedan zvaničnik iz Kentakija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.