Izvor: RTS, 15.Avg.2020, 22:57

U Varšavi potpisan sporazum kojim se omogućava premeštaj trupa SAD iz Nemačke u Poljsku

Američki državni sekretar Majk Pompeo potpisao je u Varšavi sa poljskim ministrom odbrane Marijušom Blaščakom sporazum kojim se omogućava premeštaj snaga SAD iz Nemačke u Poljsku.
Poljski predsednik Andžej Duda izjavio je tokom svečanosti potpisivaja sporazuma da će to "biti garancija da će, u slučaju opasnosti, naši vojnici stajati rame uz rame i ojačaće bezbednost i drugih zemalja u ovom delu Evrope".

Duda je dodao da se ugovor >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << odnosi i na druge aspekte saradnje između Poljske i SAD, kao što su investicije i trgovinske veze.
Sporazumom se američkim snagama omogućava pristup dodatnim poljskim vojnim objektima, radi njihovog jačanja i modernizacije, i određuje se način podele logističkih i infrastruktinih troškova vezanih za veće prisustvo armije SAD u Poljskoj.
Mogućnosti su neograničene, rekao je Pompeo novinarima, uz konstataciju da se ugovor odnosi i na opasnosti u svemiru i sajberspejsu, kao i kampanje dezinformacija.
"Prisustvo američkih vojnika jača naš potencijal odvraćanja, jer smo bliži mogućem izvoru sukoba. Važno je što će vojnici SAD biti raspoređeni u Poljskoj, a ne u Nemačkoj", ocenio je šef poljske diplomatije Jacek Čaputovič.
Predsednik SAD Donald Tramp je saopštio da je sporazum rezultat višemesečnih pregovora.
"Sporazum će ojačati našu vojnu saradnju i povećati vojno prisustvo SAD u Poljskoj, radi daljeg osnaživanja NATO, unapređenja evropske bezbednosti i kao pomoć u osiguranju demokratije, slobode i suvereniteta", poručio je Tramp.
U Poljskoj se nalazi oko 4.500 američkih vojnika, a pridružiće im se još 1.000, navodi AP.
Prošlog meseca je Pentagon najavio da će iz Nemačke biti povućeno 12.000 vojnika, s tim da će oko 5.600 biti raspređeno u drugim evropskim zemljama.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.