Izvor: RuskaRec.ru, 29.Avg.2017, 11:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Sovjetskom Savezu pre 68 godina testirana prva atomska bomba

Na poligonu Semipalatinsk, na prostoru današnjeg Kazahstana 29. avgusta 1949. godine uspešno je testirana prva sovjetska atomska bomba pod nazivom RDS-1, što predstavlja skraćenicu za „specijalni mlazni motor".
Uspešna proba prve sovjetske atomske bombe RDS-1 izvršena je 29. avgusta 1949. 
Dizajn je bio veoma sličan prvoj američkoj atomskoj bombi „Fat Man".
1950. godine je napravljeno još 9 atomskih bombi RDS-1. Do marta 1951. Sovjetski Savez je posedovao >> Pročitaj celu vest na sajtu RuskaRec.ru << 15 nuklearnih plutonijumskih bombi ovog tipa.
U glavnom gradu Rusije 5. avgusta 1963. potpisan je sporazum kojim se zabranjuje testiranje nuklearnog oružja u vazduhu, kosmosu i pod vodom. Potpisnici  „Moskovskog ugovora" bili su SSSR, SAD i Velika Britanija. Danas je u ovaj sporazum uključena 131 država.

Nastavak na RuskaRec.ru...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Na današnji dan detonirana prva sovjetska atomska bomba

Izvor: Beta, 29.Avg.2017

Na današnji dan 1949. na poligonu u Semipalatinsku, u Kazahstanu, detonirana je "Prva munja", prva sovjetska nuklearna bomba.Plutonijumska "Prva munja" radjena je od 1946. na Institutu Kurčatov u Moskvi, u to vreme poznatom samo kao "Laboratorija broj dva", osnovanom 1943. sa ciljem proizvodnje atomskog...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RuskaRec.ru. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RuskaRec.ru. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.