U Sarajevu razočaranje

Izvor: Politika, 27.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Sarajevu razočaranje

Uprkos nezadovoljstvu zbog presude Međunarodnog suda, ocenjuje se da odluka suda ima istorijski značaj za odnose unutar BiH, odnose sa susednim zemljama, pa i na Balkanu i pozitivno će uticati na smirivanje tenzija između Bosne i Srbije

Od našeg stalnog dopisnika
Sarajevo, 26. februara – Prve reakcije na presudu Međunarodnog suda pravde u Hagu vrlo su različite u Sarajevu, što se pokazalo i u izjavama članova Predsedništva BiH. Predsedavajući >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Nebojša Radmanović rekao je da je teško političarima da komentarišu presudu, ali da će ona u svakom slučaju izazvati niz razočarenja u BiH i time pojačati tenzije jer "postoje snage koje žele poremetiti odnose u BiH, pa i odnose sa susednom Srbijom, i zbog toga pozivam sve političke snage da mirno reaguju i da zajedno tražimo rešenja koja će nas voditi u Evropu. Bolje bi bilo da smo proteklih godina radili na izgradnji budućnosti nego što smo se iscrpljivali u očekivanju presude", rekao je Radmanović.

Hrvatski član Predsedništva Željko Komšić kaže da je "razočaran presudom, ali da će kao član kolektivnog šefa države ispoštovati odluku suda". "Nije mi jasno šta je uzrok ovakvoj odluci – da li nedostatak dokaza ili pogrešna procena onoga šta se dešavalo u BiH tokom rata, što sada i nije važno, ali ću ipak iskoristiti svoje privatno pravo i reći da je, uz priznanje suda da je počinjen genocid u Srebrenici, najveći počinjen 1992." Na nama je da poštujemo odluku suda, a "ja znam čemu ću svoje dete učiti". Komšić ne smatra da će presuda pojačati tenzije između Srbije i BiH, ali tek treba da se razmotri pitanje štete.

"Žalim što SCG nije osuđena za genocid, niti za saučesništvo u genocidu, ali ipak je prva država osuđena na toj osnovi", izjavio je bošnjački član Predsedništva Haris Silajdžić. BiH, kaže on, "mora poništiti rezultate genocida, a to se mora učiniti poništavanjem ustavnih rešenja koja su rezultat genocida", ciljajući na RS za koju on i danas, posle presude MSP, tvrdi da je rezultat genocida i pored činjenice da je srpski entitet nastao tri godine pre Srebrenice i da je RS priznata Dejtonskim sporazumom. Uz to, kaže on, "SCG mora prihvatiti političku, moralnu, pravnu i materijalnu odgovornost za kršenje konvencije o genocidu". Dobrosusedski odnosi mogu se graditi samo na istini i pravdi. Silajdžić očekuje da će tenzija i dalje biti, ali i da će presuda pomoći da se uspostavi koliko-toliko normalan red.

I pored očekivanja da će presuda biti drugačija prof. dr Ćasim Sadiković kaže da treba registrovati činjenicu da je počinjen genocid na teritoriji BiH i da odluka suda ima "istorijski značaj za odnose unutar BiH, odnose sa susednim zemljama, pa i na Balkanu". Ona ima preventivni značaj da se nešto slično ne ponovi. Pomenuta presuda "pozitivno će uticati na smirivanje tenzija između BiH i Srbije, ali i unutar BiH" njome se stvara pravni osnov za uspostavu civilizacijskih odnosa i na ovom prostoru. Akademik Muhamed Filipović presudu je ocenio – "i vuk sit i ovce na broju". "Nikada nisam bio za rešavanje sporova na sudu, pa ni u pomenutom slučaju, jer smatram da se svako pitanje može rešiti u direktnom kontaktu", rekao je Filipović, napominjući da se iz prvog slušanja presude i obrazloženja može zaključiti da se "odgovornost za počinjeni genocid u Srebrenici sa SCG prebacuje na RS, a to postavlja pitanje njenog statusa". Sada je pitanje kako će se odnosi unutar BiH dalje odvijati. "Ovo nije tačka na naše unutrašnje rasprave", rekao je Filipović.

Predsednik Srpskog građanskog veća prof. dr Mirko Pejanović, ratni član Predsedništva BiH, izjavio je da će presuda pomoći da se dođe do pune istine o događajima u BiH. Normalno je da će neki pozdraviti presudu, drugi biti razočarani, posebno oni koji su izgubili članove svojih porodica, ali imam utisak da je "odluka išla tragom istine i pravde i da se može tumačiti i kao odraz odnosa političkih snaga u svetu". U svakom slučaju, težina odgovornosti je na tadašnjem političkom i vojnom vrhu RS i zbog toga treba da se sudi svima koji su počinili zločine. "Na vladajućim strukturama je velika odgovornost da smiruju tenzije, kojih može biti, da zajednički traže rešenja kako bi BiH što pre približili evropskim integracijama", rekao je Pejanović.

M. Kapor

--------------------------------------------------------------------------

Karla del Ponte vrlo zadovoljna

Hag – Glavna tužiteljska Haškog tribunala Karla del Ponte "vrlo je zadovoljna" što je presuda Međunarodnog suda pravde potvrdila da je u Srebrenici jula 1995. godine počinjen genocid, rekla je juče njena portparolka. "Tužiteljka je vrlo zadovoljna. Pozdravljamo odluku Međunarodnog suda pravde da masakr u Srebrenici okvalifikuje genocidom", rekla je za AFP portparolka Olga Kavran.

Ona je dodala da tužilaštvo tribunala pozdravlja poziv Međunarodnog suda pravde Beogradu da sarađuje s tribunalom i izruči optužene koji su u bekstvu, pre svega Ratka Mladića. "Pozdravljamo, takođe, zamerke Međunarodnog suda pravde Beogradu da ne sarađuje u potpunosti i njegov zahtev da odmah izruči begunce" dodala je ona.

Olga Kavran je izrazila nadu da će presuda Međunarodnog suda pravde "podstaći Evropsku uniju da nastavi pritisak na Srbiju".

Kavranova nije želela da komentariše celokupnu presudu najvišeg suda UN, prema kojoj nekadašnja SR Jugoslavija nije odgovorna za genocid u Srebrenici, ali je odgovorna što nije učinila ništa da ga spreči niti da kazni počinioce.

Međunarodni sud pravde se, u donošenju zaključka o genocidu, oslonio na presude Haškog tribunala u procesima protiv generala VRS Radislava Krstića i Vidoja Blagojevića, osuđenih za pomaganje genocida tokom kojeg je ubijeno više od 7.500 muslimanskih muškaraca.

Beta-AFP

(Greškom u naslovu stajalo je razočarenje. Izvinjavamo se čitaocima)

[objavljeno: 27.02.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.