U SAD preminuo SS čuvar iz nacističkog logora, rođen u Jugoslaviji

Izvor: Politika, 26.Dec.2012, 22:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U SAD preminuo SS čuvar iz nacističkog logora, rođen u Jugoslaviji

PITSBURG – Čuvar u nacističkom koncentracionom logoru Anton Gajzer koji je vodio pravnu bitku u SAD da ne bude proteran, preminuo je, rekao je njegov advokat.

Gajzer (88) je sahranjen u ponedeljak u mestu na oko 100 kilometara severno od Pitsburga, rekao je advokat Edrijen Ro.

Rođen je Jugoslaviji, na teritoriji sadašnje Hrvatske, u američkoj saveznoj državi Pensilvaniji je živeo više od 50 godina.

Gajzerova porodica nije znala za njegovu nacističku prošlost >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sve do 2004. godine kada je američko ministarstvo pravde pokrenulo pravni postupak za oduzimanje državljanstva SAD i proterivanje.

Gajzer je rekao da je 1942. bio primoran da sa 17 godina uđe u SS jedinice i da nikada nije nikoga ubio. Tužioci međutim navode da ga rad u koncentracionom logoru kvalifikuje kao saučesnika u progonu mnoštva ljudi.

Po nacionalnosti Nemac, Gajzer je bio naoružani stražar odreda SS „Mrtvačke glave” u koncentracionom logoru Zaksenhauzen kod Berlina i posle je, sve do pred kraj Drugog svetskog rata, do aprila 1945. godine, sprovodio zarobljenike u logor Buhenvald gde su pobijene desetine hiljada ljudi.

Beta-AP

objavljeno: 26/12/2012

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U SAD preminuo čuvar nacističkog logora, rođen u Hrvatskoj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Dec.2012

PITSBURG -..Čuvar u nacističkom koncentracionom logoru Anton Gajzer koji je vodio pravnu bitku u SAD da ne bude proteran, preminuo je, rekao je njegov advokat...Gajzer (88) je sahranjen u ponedeljak u mestu na oko 100 kilometara severno od Pitsburga, rekao je advokat Edrijen Ro...Rođen je Jugoslaviji,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.