U Rusiji se uvodi „semafor uzbune“

Izvor: Vostok.rs, 29.Okt.2010, 12:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Rusiji se uvodi „semafor uzbune“

29.10.2010. -

Sistem za suprotstavljanje terorističkim pretnjama na tri nivoa će uskoro biti uveden u Rusiji. Odgovarajuću zakonodavnu inicijativu, koja je već dobila odobrenje prezidijuma vlade RF pripremio je Nacionalni antiteroristički komitet. Ovih dana, on će biti predstavljen Državnoj dumi, saopštio je za „Glas Rusije" savetnik predsednika NAK Andrej Pržezdomski.

Uvođenje sistema od više nivoa informisanja o terorističkoj pretnji je aktuelna i neophodna >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << mera. Ona omogućava modernizaciju već postojećeg sistema za suprotstavljanje terorizmu, kako bi se još u stadijumu dobijanja informacija koordinirala dejstva državnih stuktura i civilnog društva. Pritom prava i slobode građana neće biti oštećeni ni na koji način, istakao je Andrej Pržezdomski.

Ne predviđaju se nikakve dopunske mere, koje ograničavaju interese i zakonita prava građana. U Rusiji već postoje zakoni u vezi s terorističkom pretnjom. U njima je propisana mogućnost uvođenja vanredne situacije, sprovođenja kontraterorističkih operacija, odnosno mera, koje su povezane s ograničenjem kretanja, korišćenjem sredstava za komunikaciju i tako dalje. Sad će ove mere biti vezane za konkretne stadijume terorističke pretnje.

U svetu je na sisteme od više nivoa za reagovanje i obaveštavanje stanovništva o nastanku pretnji prešlo već preko 70 država. Prvi put je ova ideja realizovana u SAD nakon događaja od 11. septembra 2001. godine. Tada su se uplašeni Amerikanci žalili što im se ne saopštava koji stepen terorističke opasnosti vlada u ovom ili onom trenutku.

Američki sistem za uzbunu sastoji se od pet nivoa. U Rusiji je inostrano iskustvo analizirano i doneta je odluka da se ograniči na tri stadijuma. Svakom odgovaraju svoje dodatne mere za osiguravanje bezbednosti ličnosti i države i uslovna boja: plava – povišeni, žuta – visoki i crvena – kritičan, - nastavlja Andrej Pržezdomski.

To je vrlo blisko s onim kako smo navikli da doživljavamo boje: crvena je boja krajnje opasnosti, žuta je za upozorenje. Eto, smatrali smo da će ove tri boje: plava, žuta i crvena – biti najjasnije građanima.

Stanovništvo će o stepenu uzbune biti obavešteno uz pomoć radija i televizije, kao i svetoidnih i plazma reklamnih panoa na ulicama i u prodavnicama. Pravila ponašanja prilikom objavljivanja pretnje za građane biće objavljena unapred. I ako „plavi" nivo mnogi mogu čak i da ne primete, preporuke da se ne napušta prostorija ili naprotiv, da se ljudi hitno evakuišu na „crvenom" nivou biće intenzivnog karaktera. Pritom su NAK uvereni da će moći da se izbegne panika među stanovništvom. Rad na objašnjavanju je velika stvar. Tim pre u ruskom društvu, u kojem je većina građana svesna i spremna da u potpunosti pomogne u borbi protiv terorizma.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.