U Rusiji na kratko blokirana internet strana Nema Boga

Izvor: RTS, 14.Jul.2015, 12:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Rusiji na kratko blokirana internet strana "Nema Boga"

"Vkontakte", najpopularnija društvena mreža Rusiji, u ponedeljak je na kratko blokirala stranicu grupe "Nema Boga" koja se zalaže za ateizam. Rusko pravosuđe ocenilo je da ova stranica vređa osećanja pravoslavnih hrišćana.
Jedna od slika na stranici "Nema Boga" predstavlja karikaturu Isusa koji jednom hirurgu kaže:"Ja sam stvorio taj karcinom, kako se usuđuješ da ga uništiš?", na to lekar odgovara:" >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Ćuti Isuse", prenosi Tanjug.

Društvena mreža "Vkontakte" privremeno je bila blokirana za korisnike širom zemlje, na osnovu odluke suda u Čečeniji, koji je u maju zaključio da grupa "Nema Boga" vređa osećanja pravoslavnih hrišćana.
"Vkontakte" je odbio da komentariše tu odluku.
Kada se na internetu povela žestoka debata povodom ove blokade, "Vkontakte" je ponovo "proradila".
Od 2012. godine, vređanje verskih osećanja vernika je delikt u Rusiji za koji se može dobiti kazna do tri godine zatvora.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.