Izvor: B92, 18.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Rimu skup o borbi protiv mafije

Rim -- Italijanski premijer Romano Prodi kaže da širenje organizovanog kriminala ugrožava jug Italije i odvraća strane investitore.

"Sa mafijom ne može biti nikakvog razvoja. Nepostojanje vladavine zakona je najveća prepreka za ekonomski razvoj juga", rekao je Prodi na skupu posvećenom borbi protiv mafije, koji je okupio predstavnike pravosuđa, policije i civilnog sektora.

Premijer Italije je obećao uvođenje mera kako bi se smanjila sporost italijanskog pravosuđa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i insistirao je na većoj zaštiti svedoka: "Hapšenja mafijaških bosova nisu dovoljna, treba udariti u samo srce organizacija".

Prodi, koji je na čelu vlade šest meseci, postavio je kao glavni cilj razvoj veoma siromašnog juga zemlje.

Učesnici skupa nastavljaju rad u okviru 16 radnih stolova, posvećenih reketiranju preduzeća, ali i ulasku organizovanog kriminala u oblasti skladištenja toksičnog otpada ili proizvodnje stimulativnih preparata.

Italijanska mafija koja deluje na Siciliji, u regionu Napulja i u Kalabriji, ima godišnju dobit od, kako se procenjuje, više desetina milijardi evra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.