U Podgorici otvorena eko zgrada

Izvor: Press, 10.Mar.2014, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Podgorici otvorena eko zgrada

Eko zgradu, u kojoj će raditi agencije UN - Program UN za razvoj (UNDP), Ðečji fond UN (UNICEF), Visoki komesarijat UN za izbeglice (UNHCR) i Međunarodna organizacija za migracije (IOM), svečano su otvorili crnogorski predsednik Filip Vujanović i zamenik generalnog sekretara UN, Jan Elijason.

Vujanović je ocenio da je zgrada u mnogo čemu jedinstvena, navodeći da je to jedina u jugoistočnoj Evropi eko zgrada u kojoj su smeštene agencije UN, i da je jedinstvena po poštovanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << svih ekoloških i energetskih zahteva, ali i po svojoj lokaciji.

“Nalazi se na sjajnoj poziciji obale Morače, između dva mosta, i kroz svoju poziciju iskazuje potrebu da iskažemo poštovanje radu agencija UN i uopšte našem partnerstvu sa UN”, naveo je predsednik, javila je agencija Mina, a preneli podgorički mediji.

Vujanović je iskazao poštovanje Vladi Crne Gore, koja je finansirala projekat i Glavnom gradu, koji je dao deo zemljišta.

“Ubeđen sam da će rad agencija UN u ovoj zgradi biti efikasan i u funkciji potrvrde sjajnog partnerstva Crne Gore sa UN, vrlo kredibilne pozicije Crne Gore u UN i pouzdanosti našeg zajedničkog delovanja koji potvrđuje da je to partnerstvo dobar primer odnosa sa UN, koji ćemo nastaviti”, poručio je Vujanović.

Elijason je rekao da je inicijativa za eko zgradu napravljena na dva jaka oslonca.

“Prvi je opredeljenje Crne Gore da bude ekološka država, koje je pohranjeno i u njenom Ustavu i eko zgarada UN pokazuje posvećenost Crne Gore održivom razvoju. Drugi je posvećenost i obaveznost UN da vam pruži podršku u naporima da poboljšate živote i proširite mogućnosti za sve građane Crne Gore”, rekao je on.

Elijason ne sumnja da će objekat osnažiti prijateljske veze i saradnju između Crne Gore i UN.

Zgradu je projektovao austrijski arhitekta Danijel Figenšu u saradnji sa kompanijom za inženjering King Šo iz Velike Britanije. Izgradnju je finansirala Vlada Crne Gore, koja je za tu namenu izdvojila oko 3,5 miliona evra.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.