Izvor: NoviMagazin.rs, 09.Feb.2019, 14:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Pakistanu uhapšeni novinar i aktivista

Pakistanske vlasti uhapsile su aktivistu koji je predvodio protest i novinara koji je navodno kritikovao državne službe na društvenim mrežama, naveli su danas zvaničnici.

Iz policije je saopšteno da je profesor univerziteta Amar Ali Džan uhapšen rano jutros nakon što je predvodio protest pokreta Paštun tahafuz. Ta organizacija vodi kampanju protiv lošeg postupanja snaga bezbednosti prema Paštunima. Tokom ove nedelje su uhapšene desetine pristalica pokreta ali su u međuvremenu >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << pušteni.

Jedan aktivista pokreta je prošle nedelje nastradao u sukobu sa policijom u gradu Loralaj u provinciji Balučistan.

Amnesti internešnel je osudio hapšenje Džana.

Pripadnici pakistanske Federalne istražne agencije su dana uhapsili novinara Rizvan-ur-Remana Razija u stanu u Lahoru.

Razijev sin je rekao da su naoružani ljudi u civilnoj odeći pozvali njegovog oca napolje i posle kraće rasprave ga ubacili u automobil i odveli. Kasnije je agencija potvrdila da je Razi uhapšen zbog kršenja zakona u sajberkriminalu.

Navedeno je da je Razi uhapšen zbog tvitovanja protiv državnih službi, iako je bio upozoravan i ranije se izvinjavao.

Novinari i aktivisti za slobodu medija tvrde da vojska i moćna vojna služba ISI vrše pritisak na medije da bi ućutkali kritičke glasove.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.