Izvor: B92, 19.Jul.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Pakistanu poginulo deset Talibana

Peševar -- Najmanje deset Talibana je poginulo u severozapadnom delu Pakistana, saopštili su zvaničnici.

Na stotine pristalica glavnog talibanskog lidera Bajtule Meshuda, sukobilo se u petak sa jednom otpadničkom frakcijom te grupe, u oblasti Mahamand koja je pod plemenskom upravom, rekao je lokalni administartor Sijed Ali. On je dodao da su u višečasovnom sukobu obe strane koristile ručne raketne bacače i drugo teže oružje i da je poginulo između 10 i 15 pobunjenika.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Porparol Meshudove grupe, koji se predstavio kao Dr. Asad, tvrdi da je ta grupa ubila 15 pobunjenika suparničke grupe i uhvatila 120.

On je dodao da su među taocima bila i dvojica komandanata kojima je suđeno prema islamskom zakonu, i pošto su proglašeni krivim za ubistvo jednog njihovoh komandanata, oni su pogubljeni.

Asad je takođe tvrdio da je suparnička grupa provladina, međutim, ta njegova izjava nije potvrđena.

Oko 2.000 ljudi prisustvovalo je sahrani dvojice pogubljenih komandanata u Pešavaru.

Meshud je lider pobunjeničke grupe, "Tehrik-a-Taliban Pakistan", a optužen je i za ubistvo bivše premijerke Pakistana Benazir Buto, što on poriče.

Veruje se da su njegove pristalice odgovorne za brojne bombaške napade i napade na snage bezbednosti u delovima zemlje koji su pod plemenskom upravom.

Vlada Pakistana u kojoj vodeću partiji čini partija Benazir Buto, nakon izbora 18. februara, inicirala je mirovne pregovore sa Meshudovom grupom i drugim pobunjeničkim frakcijama.

S druge starne, Zapad je zabrinut da bi "omekšavanje stava" pakistanske vlade preme pobunjenicima, moglo da omogući više prostora za Talibane i terorističku organizaciju Al- Kaida u nastojanju da ojačaju svoja uporišta u pakistanskim plemenskim oblastima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.