U Norveškoj FM radio signal odlazi u istoriju

Izvor: Blic, 20.Apr.2015, 11:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Norveškoj FM radio signal odlazi u istoriju

Prelazak na digitalno emitovanje audio signala (DAB) omogućava veći broj kanala u odnosu na FM radio, a i samo emitovanje je osam puta jeftinije. Norveška će biti prva zemlja na svetu koja će 2017. godine u potpunosti ugasiti FM radio signal. Norveško Ministarstvo kulture završilo je zakon koji će omogućiti da ova država pređe na digitalno emitovanje audio signala (DAB) kao nacionalni standard.

Vlada ova skandinavske zemlje predložila je prelazak na DAB još 2011. godine, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << a vlast je sada zaključila da je država ispunila sve neophodne mere za lak prelazak na digitalnu tehnologiju.

– Ljudi koji slušaju radio u Norveškoj će imati pristup različitom i većem broju radio sadržaja, uživaće u boljem zvuku i novim funkcionalnostima – istakao je norveški ministar kulture, Torhild Vidvej.

DAB trenutno nudi 22 nacionalna kanala i ima kapacitet za još 20, dok je FM nudio samo pet. Takođe, cena emitovanja FM radio signala je osam puta skuplja od DAB-a, istaklo je ministarstvo.

Gašenje FM radija u Norveškoj zakazano je za 11. januar 2017. godine. Za sada je još nekoliko država Evrope i jugoistočne Azije razmatra prelazak na DAB, ali još uvek nijedna nija dala tačan datum.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Norveška će biti prva zemlja koja će ugasiti FM radio

Izvor: B92, 20.Apr.2015

U Norveškoj će FM radio prestati da postoji na kraju 2017. godine...Ovaj proces će trajati tačno godinu dana, od januara do decembra 2017. To će omogućiti zemlji da kompletira tranziciju na digitalni radio...Digital Audio Broadcasting će slušaocima omogućiti više kanala nego ikad ranije. U...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.