U Norveškoj 76 žrtava, bdenja širom zemlje

Izvor: Studio B, 26.Jul.2011, 10:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Norveškoj 76 žrtava, bdenja širom zemlje

U napadima u centru Osla i na ostrvu Utoja ubijeno 76 ljudi, saopštila policija. Norveška odala poštu žrtvama, na bdenju u centru Osla 150.000 ljudi. Brejviku osam nedelja pritvora.

Broj žrtava napada u centru Osla i na ostrvu Utoja smanjen je danas sa 93 na 76, dok se Norvežani u velikom broju okupljaju večeras u prestonici i gradovima širom zemlje u znak žalosti zbog stravičnih događaja koji su duboko potresli ovu mirnu skandinavsku zemlju.

Policija je saopštila >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << da je u eksplozijama u Oslu ubijeno osam, a ne sedam ljudi, dok je u pucnjavi na ostrvu Utoja život izgubilo 68, a ne 86 osoba, objašnajvajući da se do sada govorilo o većem broju žrtava zato što su policija i spasioci bili usredsređeni na pružanje pomoći preživelima i obezbeđivanje područja.

Do preciznijeg bilansa se došlo tri dana nakon što su se napadi dogodili, kada su sva pronađena tela odneta sa ostrva koje se nalazi u blizini prestonice, dok potraga za nestalima još traje, pa bi broj žrtava, kako se strahuje, mogao da se poveća.

U međuvremenu, u centru Osla sinoć se okupilo oko 150.000 ljudi u znak žalosti zbog žrtava napada od petka, nakon što je čitava zemlja tačno u podne potpuno stala kako bi minutom ćutanja odala poštu ubijenima, što su učinili i stanovnici drugih skandinavskih zemalja. Veliki broj Norvežana okupio se na bdenju za žrtve napada i u drugim norveškim gradovima.

Istovremeno, norveška policijska bezbednosna služba PST saopštila je da je Anders Bering Brejvik, koji stoji iza oba ova napada, označen kao sumnjiv još u martu ove godine zbog kupovine hemikalija od jedne poljske kompanije.

Međutim, prema navodima ove službe, dalji koraci nisu preduzeti pošto se ovaj događaj smatrao suviše beznačajnim, rekla je direktorka PST Jane Kristiansen.

Poljska policija je, s tim u vezi, privela na saslušanje trgovca hemikalijama kod kojeg je Brejvik kupovao ove supstance za izradu bombe aktivirane u petak ispred zgrade vlade u Oslu, ali ova osoba nije uhapšena, niti je protiv nje podignuta optužnica.

Brejviku, koji je na prvom saslušanju priznao da je odgovoran za napade u centru Osla i na ostrvu Utoja, određen je pritvor u trajanju od osam nedelja, od kojih će četiri provesti u samici.

On se, međutim, izjasnio da nije kriv za masovno ubistvo, već da mu je namera bila da spasi Evropu od islama, i rekao da su u njegovoj organizaciji postojale još dve ćelije.

Brejvikov otac, penzionisani diplomata Jens Brejvik, izjavio je za norvešku televiziju da je njegov sin trebalo da izvrši samoubistvo, a ne da ubije toliko ljudi.

"Nikada više neću imati nikakav kontakt s njim", rekao je Jens Brejvik, potpuno očajan onim što je učinio njegov sin, s kojim inače nije u kontaktu već 15 godina.

Prema rečima tužioca, Anders Brejvik očekuje da će doživotno ostati u zatvoru.

Najdužna zatvorska kazna prema norveškom zakonu iznosi 21 godinu, ali ona može u posebnim okolnostima da bude produžena, a u čitavoj zemlji sve je snažnija podrška za pooštravanje maksimalne kazne za ubistvo.

Policija je Brejvika opisala kao "hrišćanskog fundamentalistu" s kontakima s descničarskim krugovima, ali su se danas oglasile i evropske desničarske partije i hrišćanske crkve, osudivši ono što je uradio.

Norveški premijer Jens Stoltenberg izrazio je nadu da će njegova zemlja, iako će je stravični događaji od petka sigurno promeniti, ostati "prepoznatljiva" po svojim demokratskim vrednostima i da će učiniti sve da i dalje bude otvorena.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.