Izvor: Glas javnosti, 06.Feb.2010, 14:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Nemačkoj uhapšen bivši agent Udbe

ZAGREB - U Nemačkoj je uhapšen bivši agent Udbe Vinko Sindičić, ranije osuđivan zbog atentata na hrvatske emigrante u inostranstvu, potvrđeno je iz Uprave policije Hrvatske. U saopštenju, na koje se poziva Radio Slobodna Evropa, navodi se da je Sindičić osumnjičen za ucenu u slučaju ubistva Stjepana Đurekovića 28. jula 1983. godine u Minhenu. Sindičić se nalazi u istražnom zatvoru u Minhenu.

Bivši pripadnik jugoslovenske tajne službe Udbe Vinko Sindičić bio je zaštićeni >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << svedok na suđenju Krunoslavu Pratesu za ubistvo Stjepana Đurekovića 1983. godine u Minhenu. Prates je, prvenstveno zahvaljujući Sindičićevom svedočenju, pravosnažno osuđen na kaznu doživotnog zatvora, javljaju hrvatski mediji.

Sindičić je sarađivao s nemačkom policijom i u nastavku istrage ovog slučaja, što je dovelo do nedavnog hapšenja jednog Udbinog agenta Luke Sekule u Nemačkoj i raspisivanja niza međunarodnih poternica protiv bivših pripadnika Službe državne bezbednosti zbog umešanosti u Đurekovićevo ubistvo. U Škotskoj je Sindičić bio osuđen zbog pokušaja ubistva Nikole Štedula. Krajem devedesetih godina izručen je Hrvatskoj kako bi mu bilo suđeno za atentat na Brunu Bušića 1978. godine u Parizu.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.