U Nemačkoj prvi put dozvoljena igrica sa kukastim krstovima

Izvor: N1 televizija, 25.Avg.2018, 09:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Nemačkoj prvi put dozvoljena igrica sa kukastim krstovima

Kompjuterska igrica "Through the Darkest of Times", koja je ove nedelje predstavljena na sajmu Gamescom u Kelnu,  prva je kompjuterska igrica u kojoj je dopušteno prikazivanje kukastih krstova i u kojoj se pojavljuje Adolf Hitler.

"Igrice koje se kritički suočavaju s prošlošću mogu dobiti dozvolu u budućnosti", rekla je Elizabet Seker, direktorka komisije Samokontrola za zabavne programe (USK) koja izdaje dozvole za kompjuterske igrice.

Do sada je prikazivanje >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << zabranjenih simbola iz nacionalsocijalizma bilo dopušteno samo u izuzetnim slučajevima filmskoj i pozorišnoj umetnosti.

Još 1998. godine jedan sud je zabranio kukaste krstove i nacističke simbole u jednoj igrici, a to je obrazloženo strahovanjem da bi se mladi koji igraju te igrice mogli "navići" na te simbole.

USK će ubuduće i dalje analizirati svaku pojedinačnu igricu u kojoj se pojavljuju zabranjeni simboli.

Industrija kompjuterskih igrica je reagirala s olakšanjem na odluku USK-a.

"Autori igrica su do sada izbegavali otvoreno predstavljanje zabranjenih simbola i izbegavali konfrontaciju. Tako Hitler nije bio Hitler, nego na primer Heler. Proganjali se nisu Jevreji, nego nekakvi "izdajnici", a to je problematično, jer se ne prikazuje jedan osetljivi deo istorije", rekao je za agenciju AFP Jerg Fridrih, jedan od autora igrice "Through the Darkest of Times".

jemačka ministarka porodice Franciska Gifi je, naprotiv, kritikovala odluku USK-a.

"S kukastim krstovima se ne igra. Posebno ne u Nemačkoj, gde je i danas potreban osećaj odgovornosti za ono što se dogodilo", rekla je Gifi izdanjima medijske grupacije Funke.

Istoričar Klaus-Peter Sik iz nemačko-francuskog istraživačkog centra Marc Bloch smatra da je dozvola za prikazivanje zabranjenih simbola u igricama smislena.

"Igrači su dovoljno inteligentni kako bi razlikovali stvarnost od fikcije. Nitko neće postati nacista samo zato što je vidio kukasti krst", zaključio je Sik.

Izvor: YouTube/ Paintbucket Games

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nacistički simbol DOZVOLJEN u kompjuterskim igricama u Nemačkoj

Izvor: Blic, 25.Avg.2018

Kompjuterska igrica „"Through the Darkest of Times", koja je ove nedelje predstavljena na sajmu Gamescom u Kelnu, prva je kompjuterska igrica u kojoj je dozvoljeno prikazivanje kukastih krstova i u kojoj se pojavljuje Adolf Hitler.

Nastavak na Blic...

Nemačka ministarka: S kukastim krstovima se ne igra

Izvor: Vesti-online.com, 25.Avg.2018

Kompjuterska igrica "Through the Darkest of Times", koja je ove nedelje predstavljena na sajmu Gamescom u Kelnu, prva je kompjuterska igrica u kojoj je dozvoljeno prikazivanje kukastih krstova i u kojoj se pojavljuje Adolf Hitler...- Igrice koje se kritički suočavaju s prošlošću mogu dobiti dozvolu...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.