U Nemačkoj 9.500 neonacista spremnih na juriš

Izvor: Glas javnosti, 15.Nov.2011, 11:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Nemačkoj 9.500 neonacista spremnih na juriš

BERLIN - U Nemačkoj, prema procenama Službe za zaštitu Ustava, ima oko 9.500 desnih ekstremista, spremnih na nasilje, prenose nemački mediji, povodom otkrića grupe desnih ekstremista "Nacionalsocijalističko podzemlje" (NSU), odgovorne za ubistvo desetoro ljudi, među kojima je bilo osam Turaka, jedan Grk i jedna nemačka policajka (na slici).

U jednom izveštaju Službe za zaštitu ustava iz prošle godine se kaže da broj neonacista u Nemačkoj, ukupno gledano, opada, ali da, međutim, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << raste broj onih, koji su spremni na nasilje.

Naročito je visok potencijal nasilja neonacističke scene i takozvanih autonomnih nacionalista, kaže se u ovom izveštaju.

"Afinitet desničara prema oružju i eksplozivima je latentni potencijal, pri čemu se delovanje pojedinačnih aktivista ne može isključiti", prenose mediji procene stručnjaka o desničarima i neonacistima.

Otkriće NSU izazvalo je u Nemačkoj uzmnemirenost i polemike oko ponovnog pokretanja postupka zabrane Nacionaldemorkatske partije (NPD), koja u svojim redovima okuplja desničare i neonaciste.

Postupak zabrane NPD propao je, iz formalnih razloga, pred Saveznim ustavnim sudom u vreme vlade kancelara Gerharda Šredera.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.