U Maliju hunta predaje vlast, Tuarezi žele podelu države

Izvor: Vostok.rs, 09.Apr.2012, 23:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Maliju hunta predaje vlast, Tuarezi žele podelu države

09.04.2012. -

Ove nedelje u Maliju bi trebalo da se održi predaja vlasti od strane vojne hunte, koja je izvršila prevrat, u ruke građanske administracije. Privremeni predsednik države biće predsednik Nacionale skupštine 70'godišnji Dionkunda Traore. Njegov zadatak je da sprovede nove izbore u narednih mesec i po dana. U svakom slušaju, nova vlast će morati da se pozabavi problemom Tuarega - ustaničkog plemena, koje je već zauzelo gradove na severu države, proglasilo je novu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << državu i zahteva njeno priznavanje.

Tuarezi nisu uspeli ni da proglase svoja građanska i državna potraživanja, jer su ih već optužili, pri čemu ne bez osnova, za veze sa „Al- Kaidom". Predstavnici „Nacionalnog pokreta za oslobođenje Azavada", ta struktura sebe naziva zvaničnim organom upravljanja silama Tuarega, poriču svoje veze sa „Al- Kaidom" i potvrđuju, da su spremni da se zajedno sa zapadnim saveznicima bore protiv terorista.

Uzgred, eksperti smatraju ovaj potez pokušajem da se pridobiju međunarodne organizacije. Reakcija i SAD i Afričkog saveza usledila je momentalno-kategoričkim odbijanjem te u podršku teritorijalne celovitosti Malija. Komentar eksperta francuskog Instituta međunarosnih strateških osnosa Pjera Žak- Mo (Pierre Jacques Maut).

„Ova država ne može biti priznata od strane međunarodne zajednice. Savršeno je jasno da je neće podržati stanovnici Malija, duplo više zabrinuti situacijom na severu zemlje. Malo je verovatno da će se sa tim mogućim statusom saglasiti susedi iz regiona i još manje verovatno da bi i jedna država iz afričkog saveza priznala ovu državu. Pre svega, zbog toga što ona protivreči osnovnom načelu afričkog saveza - očuvanje granica afričkih zemalja. To je prvo. Drugo - može se predvideti da se zemlje susedi Malija - Alžir, Mauritanija, Niger i Čad nikada neće saglasiti sa nastankom nove države na severu teritorije Malija zbog opasnosti da će grupa Tuarega iz saharskog dela Alžira, takođe nekad zatražiti nezavisnost.

Mišljenje eksperta Instituta Afrike RAN Evgenija Korendjasova:

„Nemoguće je čak pretpostaviti stvaranje još jedne nezavisne države na delu teritorije Malija. Svo iskustvo afričkog kontinenta nas ubeđuje u činjenicu da separatizam ne rešava ni jedan problem. Vidimo do čega je doveo separatizam u Somaliji, odnosno „somalizacija" je dovela do potpunog uništenja države. Podsetiću, da su svi pokušaji separatista u današnjoj Demokratskoj Republici Kongo, a delimično u Katangi, se završili porazom. Saglasan sam da je nužno uzimati u obzir potrebe Tuarega u smislu bezbednosti i uvažavati specifične tradicije i običaje tog naroda. Mislim da je najrealniji put rešavanja problema Tuarega širenje njihove autonomije, što će doprineti mirnom zajedničkom životu sa drugim narodima Malija i drugim narodima regiona.

Svoju brigu oko toga što se dešava u Maliju, već je izrazilo rusko Ministarstvo inostranih poslova, sa pozivom da se što pre vrati red i sistem u upravljanje državom i započne dijalog.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.