U Mađarskoj otkrivena grobnica turskog sultana Sulejmana Veličanstvenog?

Izvor: Blic, 09.Dec.2015, 18:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Mađarskoj otkrivena grobnica turskog sultana Sulejmana Veličanstvenog?

Istoričari su uvereni da su na jugu Mađarske pronašli ostatke grobnice turskog sultana Sulejmana Veličanstvenog, zvanog i Zakonodavac (Kanuni) koji je umro 1566. godine tokom bitke kod Sigeta.

Istoričar Norbert Pap izjavio je da se grobnica nad kojom je podignuto turbe, najverovatnije nalazila na brdu gde je tokom opsade mađarskog utvrđenja Siget bio postavljen Sulejmanov šator.

- Svi predmeti pronađeni tokom iskopavanja, kao i drugi istorijski dokazi, upućuju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na to - kazao je Pap, dodajući da je ipak potrebno nastaviti sa istraživanjem.

Turbe je srušeno 1693. po naređenju jednog austrijskog vojnika kako bi na tom mestu bila sagrađena katolička crkva. Otkriće ostataka nadgrobnog spomenika obelodanjeno je 2014.

Istoričari veruju da su u grobnici pokopani Sulejmanovo srce i unutrašnji organi, a da je njegovo telo odneto u Konstantinopolj-Carigard, sadašnji Istanbul.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Otkrivena grobnica Sulejmana Veličanstvenog?

Izvor: Radio 021, 10.Dec.2015, 01:52

Istoričari su uvereni da su na jugu Mađarske pronašli ostatke grobnice turskog sultana Sulejmana Veličanstvenog, zvanog i Zakonodavac (Kanuni) koji je umro 1566. godine tokom bitke kod Sigeta...Istoričar Norbert Pap izjavio je da se grobnica nad kojom je podignuto turbe, najverovatnije nalazila...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.