U Kliničkom centru Vojvodine primenjuju inovativni lek protiv Kovida-19

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Maj.2021, 17:31

U Kliničkom centru Vojvodine primenjuju inovativni lek protiv Kovida-19

U Kliničkom centru Vojvodine počeli su sa primenom inovativnog leka protiv Kovida-19 – Regenerona, koji sprečava teži oblik bolesti i smanjuje broj hospitalizacija. Kako navode u toj zdravstvenoj ustanovi, imaju odlično iskustvo i sa lekom Bamlanivimab, koji je u upotrebi više od mesec dana, zahvaljujući kojem je znatno smanjen broj prijema u bolnicu.

Regen-Cov 2, super koktel antitela, triju farmaceutskih kompanija : Regeneron Farmaceutikal, Ilaj Lili i Hofman la Roša, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << stigao je u Srbiju pre desetak dana, a Klinički centar Vojvodine bio je među prvim ustanovama koje su počele da ga primenjuju u crvenoj zoni dnevne bolnice.

Edita Stokić, direktorka Kliničkog centra Vojvodine: "Pacijent dođe, uradi se osnovna laboratorijska pretraga, koja je takođe jedan od parametara da se ovi lekovi primenjuju i identifikuju faktori rizika, i u vidu kratkotrajne intravenske infuzije lek se primenjuje, a potom pacijent odlazi na dalje kućno lečenje“

Ona dodaje da je reč o visoko efikasnom leku, kombinaciji monoklonskih antitela – kazirivimaba i imdevimaba, koji se daje u prvih 10 dana od pojave simptoma koronavirusa, starijima od 65 godina, pre svega onima koji boluju od neke hronične bolesti, a kod kojih postoji rizik za razvojem teške forme.

Edita Stokić: “Jasno je pokazano da su se gojaznost, tip 2 dijabetesa, arterijska hipertenzija pokazali kao značajni faktori rizika za češće obolevanje od Kovid 19 virusne infekcije, teže kliničke slike i bržeg razvoja scenarija ka razvoju komplikacija“

Do takvog scenarija, kako kažu u Kliničkom centru Vojvodine, nije dolazilo nakon primene Regenerona i srodnog leka Bamlanivimaba, koji su deo protokola u lečenju. Prva ispitivanja efikasnosti Bamlanivimaba, koji se u toj ustanovi primenjuje mesec i po dana, pokazala su da su se kod više od 70 pacijenata koji su primili terapiju, simptomi povukli za nekoliko dana, a da je svega dvoje ostalo na bolničkom lečenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.