Izvor: B92, 30.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Kerbali uhapšena 72 ekstremista

Bagdad -- Iračke snage su uhapsile 72 naoružanih ekstremista posle sukoba u svetom šiitskom gradu Kerbali u Iraku.

U tim sukobima je poginulo više od 50 ljudi, a stotine hiljada hodočasnika napustile su grad, saopštilo je Ministarstvo odbrane Iraka. "U Kerbali je sada stabilno i mirno", navodi se u saopštenju Ministarstva i dodaje da je policija zaplenila veliku količinu oružja, preneo je Rojters.

Najmanje 52 osobe su poginule, a 247 je povređeno u utorak u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sukobu između suparničkih šiitskih milicija na religijskom skupu u Kerbali, posle čega su vlasti prekinule ceremoniju i evakuisale više stotina hiljada hodočasnika.

Pripadnici Mehdijeve armije radikalnog šiitskog sveštenika Muktade el-Sadra otvorili su vatru na stražare iz brigade Badr, naoružanog ogranka Vrhovnog islamističkog iračkog saveta, koji su obezbeđivali dve glavne džamije u Kerbali.

Okršaji su započeli još u ponedeljak uveče, dok su se desetine hiljada siitskih hodočasnika kretale ka centru grada na godišnji Šabanijah skup, kojim se obeležava rođenje Mohameda al-Mahdija, 12. i poslednjeg šiitskog imama iz devetog veka.

"Ekstremisti hteli da unište hram"

Irački premijer Nuri al-Maliki kaže da su ekstremisti umešani u nasilje u svetom gradu Kerbali hteli da raznesu hram. U njemu se nalazi grob imama Huseina i to je jedno od najsvetijih mesta šiitskih muslimana.

Policija je saopštila da su naoružane osobe juče tokom šitskog praznika u Kerbali pokušale da preuzmu kontrolu u oblasti oko džamije u kojoj se nalazi grob imama Huseina i džamije u kojoj se nalazi grobnica imama Abasa.

Grobnice, koje se nalaze na maloj udaljenosti, centralno su mesto verskog praznika na kojem su učestvovale stotine hiljada hodočasnika.

"U našoj prvoj istrazi našli smo neke podatke ko je počinio to delo... namera je bila da se napadne grobnica imama Huseina i da se digne u vazduh", rekao je šiit al-Maliki koji je dao izjavu dok se nalazio u toj džamiji.

Al-Maliki je rekao da će u istrazi svaka kuća u Kerbali biti pretražena.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.