Konačan prekid vatre u Južnom Sudanu

Izvor: RTS, 05.Avg.2018, 22:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konačan prekid vatre u Južnom Sudanu

Predsednik Južnog Sudana Salva Kir i lider glavne pobunjeničke grupe u toj zemlji Rik Mačar potpisali su konačan prekid vatre i sporazum o podeli vlasti.
"Kao lider Južnog Sudana apelujem na sve da ovaj sporazum označi kraj rata i sukoba u našoj zemlji", rekao je predsednik Salva Kir.

Bivši potpredsednik i lider pobunjenika rekao je posle potpisivanja sporazuma da današnji dan treba slaviti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ne samo u Južnom Sudanu, već i širom sveta, prenosi Rojters.
Južni Sudan je postao nezavisan od Sudana 2011. godine, ali je posle dve godine izbio građanski rat između Kirove vlade i pobunjeničkog pokreta na čelu sa Mačarom.
U sukobu, koji je uništio privredu zemlje, poginulo je na desetine hiljada ljudi, a procenjuje se da je četvrtina od 12 miliona stanovnika raseljena.
"Nema druge opcije sem mira... Moramo da se fokusiramo na primenu sporazuma jer, ako ga ne primenimo, svi ćemo biti gubitnici", rekao je Kir.
Prethodni mirovni sporazumi poštovani su samo nekoliko meseci nakon čega bi sukobi bili nastavljeni.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.